Plastik terörüyle mücadele İpsala'da sona erdi

93 gün süren etkinlik Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne’nin ardından İpsala Sınır Kapısı'nda sona erdi.

Plastik terörüyle mücadele İpsala'da sona erdi
15 Aralık 2023 - 09:48


Kars’'taki Ani Ören Yeri’nden başlayan Uluslararası Su Elçileri Federasyonu'nun (USEF) 'İnsanı Dönüştür Projesi' kapsamında plastik çöp toplama ve kirlilikle mücadele amacıyla düzenlediği '100'üncü Yıl Plastik Terörü Kampanyası Plastik Çöp Toplama Yürüyüşü' İpsala Sınır Kapısı’nda tamamlandı. 93 gün süren yolcuğun ardından kanser hastalığının sebeplerinden biri olan mikroplastiklerin zararına dikkat çekmek ve kanser hastalarına destek olmak için saçlarını makineyle kesen USEF Genel Başkanı Özgür Aydıncak, “Dünyanın en büyük sorunu plastik pandemisi, plastik kirliliği ve bununla hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Avrupa Birliği çöpüne sahip çık, geliyoruz.” dedi.

USEF tarafından 13 Eylül tarihinde, doğaya verilen zararları önlemek, su kaynaklarını ve doğayı korumak, insanların ve diğer canlıların temiz suya ve temiz gıdaya erişimini sağlamak, sağlıklı bir yaşam biçimine ulaştırmak, toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla 'İnsanı Dönüştür Projesi' projesi başlatıldı. Proje kapsamında aralarında mimar, mühendis, iş insanı ve çeşitli meslek gruplarından oluşan 30 USEF ekibi, Kars Ani Ören Yeri’nde plastik çöp toplama etkinliği için bir araya geldi. 93 gün süren etkinlik Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne’nin ardından İpsala Sınır Kapısı'nda sona erdi. Ekip topladıkları plastik çöplerini belediyeye teslim etti. Yaklaşık 2 bin 83 kilometre boyunca gerçekleştirilen etkinlikte, ormanlar, kültürel alanlar ve mezarlıklara ayrı bir önem verildi.

İpsala Sınır Kapısı’na topladıkları plastik çöplerle gelerek hepimizin potansiyel kanser hastası olduğumuzu söyleyen ve saçlarını ekip arkadaşlarıyla birlikte sırayla kesen USEF Genel Başkanı Özgür Aydıncak, “13 Eylül’de Ani Ören Yeri’nden başladık ve bugün buraya kadar geldik. Çok zor, başladığımızda faaliyetti ama bütün zorluklara karşı başardık. Bütün ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kanserle mücadele etmek için hepimiz potansiyel kanser hastasıyız, saçımı keseceğiz.” dedi.

Yürüyüşlerinin 93 gün sürdüğünü, kar, yağmur ve fırtınayı gördüklerini kaydeden Aydıncak şunları söyledi; “Aramızdan rahatsızlanan arkadaşlarımız oldu, ben de hasta halimle uzun zaman yürümek zorunda kaldım. Trafik tehlikesi çok fazlaydı o tehlikeleri de bir şekilde bertaraf ederek ilerledik. Nasıl bertaraf ettik? Hem jandarma hem emniyet genel müdürlüğünün personeli her gün, her vakit bizimle birlikteydi, kendilerine teşekkür ediyorum. Plastik terörüyle mücadele etmeyi başardık, çünkü tüm dünya da plastik pandemisi çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Plastik pandemisiyle mücadele etmediğimiz takdirde bugün benim saçımı kazıttığım gibi hepimizin çevresinde insanlar kanser hastalığına yakalandığından dolayı saçlarını kazıtmak zorunda kalacaklar. Bu akıbeti onlar da yaşayacaklar. Çocuklarımız, torunlarımız daha sağlıklı bir dünyada yaşasın diye biz bu yolculuğa çıktık ve bu yolcuğunu başardık. 1 Eylül 2024 tarihinde ise arkamda gördüğünüz kapıdan Avrupa Birliği Parlamentosuna plastik terörüyle mücadele kampanyası çerçevesinde gideceğiz ve bu kampanyayı tüm dünyada önce Avrupa’da harekete geçireceğiz, geçirmek zorundayız. Dünyanın en büyük sorunu plastik pandemisi, plastik kirliliği ve bununla hep birlikte mücadele etmek zorundayız. Avrupa Birliği çöpüne sahip çık, geliyoruz.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum