Koçyiğit TBMM'de basın toplantısı düzenledi

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, TBMM'de gerçekleştirdiği basın toplantısında Kars'ın sorunlarını dile getirdi.

Koçyiğit TBMM'de basın toplantısı düzenledi
27 Eylül 2023 - 09:13

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi;

"Tarım ve Hayvancılık Sektörü

Biliyorsunuz Kars ilimiz tarım ve hayvancılıkla aslında genel ekonomik kalkınmasını, tarım ve hayvancılık üzerinden yapıyor ve bu başlıkta aslında hayvancılık çok önemli bir yerde yer alıyor. Gerçekten teşvik edilse ve desteklense Türkiye'deki bütün ülkeyi doyuracak, hatta ihracat yapacak bir potansiyele sahip. Ama ne yazık ki hayvan üreticilerinin sorunları gün geçtikçe daha da katmerleniyor.

Hayvan Üreticilerinin Sorunları

Neredeyse bir yılı aşkın bir süredir hastalığıyla hayvan üreticileri mücadele ediyorlardı. Bu konuda özellikle yetersiz aşılama, gerçek anlamda önleyici tedbirlerin alınmaması birçok hayvan üreticisini ciddi bir şekilde zarara uğratmış durumda. Üstelik bu zararların tazmini konusunda halihazırda bir adım atılamamış. Fakat son günlerde daha farklı sorunlarla da karşı karşıya kalıyor.

Kars'taki Hayvan Üreticilerine Kesilen Hakkaniyetsiz Cezalar Sorunu

Erzurum'un girişinde bir merkez kurulmuş ve burada özellikle de sepsis hayvanlar küpesiz ve pasaportsuz olan hayvanlar durduruluyor. Küpesi ve pasaportu olup sevki olmayan hayvanlardan hem alıcıya hem de satıcıya iki bin sekiz yüz lira hayvan başına iki bin sekiz yüz lira ceza kesiliyor. Yani hayvanın küpesi var, pasaport var ama sevki yapılmadığı için Tarım İl Müdürlüğü tarafından hem alana hem de satana iki bin sekiz yüz lira hayvan başına ceza kesiliyor ki bunun üreticileri ne kadar zorladığını tahmin edebilirsiniz.

Küpesiz Hayvanların Durumu

Diğer bir mesele küpesiz olan hayvanların hepsi yok pahasına mezbahaneye götürülüyor ve oradan kesimleri yapılıyor. Bu haksız bir işlem. Bunu ifade etmemiz gerekiyor. Halihazırda tarım il müdürlüğü küpeleme ve aşılama konusunda çok hızlı bir şekilde adım atabilir. Ama ne yazık ki bu konuda özellikle küpe yok deniliyor. İzmir'den küpe beklendiği ifade ediliyor. Ve küpe olmadığı için de hayvan sevkleri yapılmıyor. Üreticiler gerçek anlamda mağdur olmuş durumdalar. Bu konuda yüzlerce şikayet aldık.

Yerel Sorunlar ve Çiftçiler

Geçen hafta da Kars'taydım. Kars'taki bütün hayvan üreticileri de Kars hayvan borsasının başkanı da bu durumu kendi ağzından zaten ifade ettiler. O anlamıyla çok hızlı bir şekilde Tarım Orman Bakanlığı'nın ve il tarım müdürlüklerinin bu konuya bir çözüm bulması gerekiyor.

AKP Teşkilatı Halka Yanlış Bilgi Veriyor Ve Para Cezası Kesilmesine Sebep Oluyor!

Şunu da ifade edelim. Aslında bu hayvan sevklerinin, bu hayvanların ilden çıkmasının bir nedeni de orada özellikle AKP teşkilatı üzerinden “süre uzatıldı, siz bir ay boyunca küpesiz ve pasaportsuz seksiz de hayvanlarınızı götürebilirsiniz” denildiği için insanlar hayvanlarını kamyonlara yüklemişler eklemişler. Yola düşmüşler ama Erzurum'un girişine geldiklerinde araçlar durdurulmuş ve kendilerine yüklü miktarlarda ceza kesilmiş.

Bunun kabul edilemez olduğunu zaten zor koşullarda üretimi yapmaya devam etmeye çalışan hayvan üreticilerini mağdur ettiğini ifade etmek istiyorum.

Hayvan Üreticileri kadar çiftçilerimiz de zor durumda.

Çünkü şu anda hem Diyadin'deki Digor Jandarma trafik hem de Susuz'daki Jandarma trafik neredeyse hafiye gibi bütün yolların köy yollarını, bütün ara yolların başını başını tutmuş durumda. Oradan bir traktör geçtiğinde durduruyor ve ceza kesiyor. Şimdi bunu kabul edilemez.

Köylüler Tarım ve Hayvancılık yapamayacak Duruma Getirilmiş!

Bakın geçen gün Susuz'daydım. Susuz'daki esnafı ziyaret ettim. Ve bir köylümüz bir üreticimiz şöyle diyor: “Kapıma geldiler. Kapımda duran traktörüme yetmiş sekiz bin lira ceza yazdılar.” Şimdi Kars'taki Susuz'daki, Diyadin'daki bir üretici yılda zaten yetmiş sekiz bin lira kazanıyor mu? Hayır kazanmıyor. Ama sanırız diyorum ki yerel seçimlere giderken kasa boşalmış durumda ve bu anlamıyla da çok ciddi bir paralar, çok ciddi cezalar kesilerek kasayı doldurmaya çalışan bir iktidar anlayışı var. Bu nedenle de neredeyse köylülerin şöyle bir ifadesi var: “Biz günün bitmesini bekliyoruz. Neredeyse karanlık çöksün diye bekliyoruz. Ve karanlık çöktükten sonra traktörümüzle ancak evimize gidebiliyoruz. Akşamı bekliyoruz, gecenin karanlığını bekliyoruz çünkü neredeyse tüm yollar köy yolları, patika yolları kullanıyoruz. Biz ana yola çıkmadığımız zaman da bizler orada durduruluyoruz ve bizlere ceza kesiliyor” deniliyor.

Yeşil Sol Parti'ye Oy Veren Köylülere Ayrımcılık Yapılıyor ve Hizmet Götürülmüyor

Bunun kabul edilemez olduğunu ifade etmemiz gerekiyor. Yine Jandarma trafik özellikle bazı kesimlere yönelik ayrımcı uygulamalar olduğunu halkımız ifade etti. Bunun da altını çizmek istiyorum. Ve tabii ki özellikle Susuz'da Yeni Sol Parti'nin yüksek oranda oy çıkan köylerinde birçok ilde olduğu gibi birçok köyde olduğu gibi özel olarak ayrımcılığa uğradıklarını, hizmet götürme noktasında ciddi sorunlar yaşandığını ve bu konuda AKP'nin oy verdikleriniz gidin, onlar size hizmet getirsin diye özellikle mülki amirler üzerinden yerel idareciler üzerinden de kendilerine telkinde bulunduğunu birçok yurttaş ifade etti.

Bu anlamıyla bunun yurttaşın hukukuyla bağdaşmadığını, hizmette eşitlik anlamına uymadığını, anayasanın ihlali olduğunu da aynı zamanda ifade etmek gerekiyor.

Çöp Sorunu

Diğer bir konu değerli arkadaşlar, Kağızman'daki çöp sorunu. Ben kendim de gittim ve Kağızman'da bu sorunu bizzat yerinde görme, inceleme fırsatı da buldum. Kağızman'da belediyenin bir çöp alanı var. Gördüğünüz gibi kontrolsüz bir şekilde kullanılan çok geniş, büyük bir alan. Fotoğrafın karesine sığmadı tabii ki. Çok büyük bir alanda çöpler atılıyor durumda. Buradan yayılan koku yazın çok ciddi bir şekilde etrafı sarıyor. Bütün araziyi kaplıyor. Ve burada insanlar aynı zamanda hayvanlarını otlatıyorlar, hayvancılık yapıyorlar. Bu çöp yığınlarını yiyen hayvanların sürekli hasta olduğunu orada yaşayan sakinler bize ifade ettiler. Ama bir diğer sorun daha var. Bu çöpler yazın belediye tarafından yakılıyor. Ve sürekli olarak bu çöp kokusu ve duman nedeniyle insanlar yazın dışarıda neredeyse camlarını açamaz hale geliyor.

Çevre Sorunları ve Halk Sağlığı Tehlikesi Had Safhada

İnsan sağlığını, çevre sağlığını, hayvan sağlığını tehdit eden bir çöp sorunuyla ne yazık ki Kağızman'da da karşı karşıyayız. Bir çukur bile açma ihtiyacı duymuyorlar, etrafını tel örgüyle çevirme ihtiyacı duymuyorlar. Gerçek anlamda bu çöpün düzenli bir şekilde bertaraf edilebileceği bir tesis yapmak gibi bir derdi yok Kağızman Belediyesi'nin de. Bu anlamıyla aslında kaynakların gerçekten heba edildiği, halkın sağlığının, çevrenin ekolojik dengenin hiçe sayıldığı bir belediyecilik pratiğiyle tipik Kağızman'da da karşı karşıyayız. Bununla ilgili bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum. Kağızman halkı özellikle o mahallede oturanlar bu durumdan oldukça rahatsız.

Kars'ta Artan Şiddet Olayları ve Cinayetler

Diğer bir konu değerli arkadaşlar, Kars'taki cinayetler. Neredeyse haftada bir gün Kars'ta birbirini öldüren insanların haberini alıyoruz. Gerçekten durum çok vahim. Karşıt görüşlerdeki insanlar birbirini bıçaklıyor ya da birbirine kurşun sıkıyor. Ve bu gittikçe kan davasına dönüyor. Karşılıklı öldürme olayları devam ediyor. Ve bu anlamıyla aslında kamunun da hiçbir önlem almadığını, önleyici hiçbir tedbir geliştirmediğini görüyoruz. Neredeyse duruma seyirci kalan bir anlayış Kars'ta egemen olmuş durumda. Ve biz bu kan davalarının ve bu birbirini öldürme olaylarının dolayısıyla şehirde ciddi bir rahatsızlık olduğunu görüyoruz.

Buradan öncelikle Kars halkına Duyarlılık çağrısı yapmak istiyorum

Tüm Şiddet ve Sorunlar Üzerine Konuşma Lütfen bütün soruların yanıtı da çözülebilir birbirinizle konuşmayı deneyin. İnsan hayatı her şeyin üzerindedir ve bir geri dönüşü olmayan meselelerde on kere düşünmek gerekiyor. Biz bu cinayetleri şiddetle kınıyoruz, bu yaklaşımı şiddetle kınıyoruz ve devletin buradaki tutumunun da kabul edilemez olduğunu ifade etmek istiyoruz.

Kars'ta Çeteleşme ve Mafyalaşma Sorunları Kasten Çözülmüyor

Kars’ta uyuşturucu meselesinden tutalım da ilişkilisine kadar çok ciddi sorunlar var. Bu sorunların hiçbir şekilde temelinde inmiyor olayını çözmek istediğimizde, daha doğrusu bu cinayetlerin kalıcı olmaması için adım attığımızda, girişinde bulunduğumuzda ne yazık ki bütün bizim girişimlerimiz değil, illegalize ediliyor terörize ediliyor ve deyim yerindeyse halkımız birbirini bıçaklamasına, halkın birbirine kurşun yağdırmasına seyirci kalan bir akıl var, bir anlayış var.

Barış Girişimleri ve Toplumsal Sorunlar

Barış girişimlerimiz, uzlaşı girişimlerimizin de devlet eliyle hükümet eline baltalanıyor. Ve bu konuda yöneticilerimizin özellikle yargılanıp cezalandırıldığının da altını çizmemiz gerekiyor. Ama o 14 yaşında iki çocuğun kavgası sonucunda bir genç kardeşimizi kaybettik, aynı yaşlarda olan diğeri cezaevine girdi. Bunun bir toplumsal sorun olduğunu ve ülkedeki şiddet dilinden, ülkedeki aslında uyuşturucu, mafya, çete ilişkilerinden, bunun yaygınlaştırılmasından asla bağımsız olmadığının da altını çizmek istiyorum.

Toplumsal Barış İçin Çaba Göstermeye Devam Edeceğiz

Bu meselenin çözümüne yönelik de bizim de girişimlerimiz ileriki süreçlerde devam edecektir. Toplumsal barışın sağlanması için bizler Yeşil Sol Parti olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız, bunu buradan kamuoyuna duyurmak istiyorum.

Kars’taki Sağlık Sorunları

Son olarak, Harakani Devlet Hastanesine bir ziyaret gerçekleştirdik. Daha önce de buradan bu kürsüden yine aslında karşıdaki sağlık sorunlarını dile getirmiştik. Ama gerçekten bir kez daha gördük ki insanlarımız en temel hizmet olan sağlık hizmetine ulaşamıyorlar, erişemiyorlar. Hastanede yoğun bakım servislerini, yenidoğan'dan tutalım da yoğun bakımda ya yoğun bakımın içi içe olmasından tutalım fiziki yetersizliğe kadar, hekim sayısının az olmasından, branş hekimlerin olmamasından tutalım sağlık emekçilerinin azlığına kadar, teknik malzemelerin, cihazların, tıbbi donanımın yetersizliğine kadar dünya kadar sorun olduğunu gördük.

O gün bizzat ziyaretimde gördüğüm şey şu: Hastane içerisinde yürüyen merdiven yapılmış ama ne yazık ki yukarı yönlü yürümesi bozuktu ve bir hasta yakını şunu ifade etti: "Ben hasta mı sırtımda taşıdım, yukarıya asansör bozuk, yürüyen merdiven bozuk."

Bunların bir an önce giderilmesi için il sağlık müdürlüğüne de, ne sağlık bakanlığına da buradan çağrı yapmak istiyoruz. Halkın sağlık erişimi için lütfen adım atın. Özellikle hekim açığını kapatacak düzenlemelerle atamaları bütün Kars halkı bekliyor. Bu konuda da bütün kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıyorum."

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum