Vali Polat: "Çocuğumuzu çocuk yaşta evlendirmeyeceğiz"

Vali Polat, erken yaşta ve zorla evlilik önüne geçilmesi için mücadelenin devam ettiğini ve 18 yaşından küçük bir kıza imam nikahı kıyan imamın açığa alınacağını söyledi.

Vali Polat: "Çocuğumuzu çocuk yaşta evlendirmeyeceğiz"
20 Aralık 2023 - 15:42


Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Toplantısı, Valilik Kar Toplantı Salonu'nda yapıldı. Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat başkanlığında yapılan toplantıda özellikle erken yaşta ve zorla evlilik önüne geçilmesi gündemi ele alındı.

Müslüman Türk toplumunda şiddet diye bir kavramın olmadığını söyleyen Vali Polat, “Tüm kurum ve kuruluşlarımızla, STK'larımızla hep birlikte kadına yönelik şiddetle mücadeleye omuz vereceğiz. Tabii ki mücadelenin alt kolları var, çeşitli sıkıntılar var ama özellikle şiddet konusunda kolluk kuvvetlerimiz var, zaten KADES uygulamasıyla anında müdahale ediyor, etmeye devam edecek. Mahkemelerimiz koruma kararı alıyor, bunlar devam ediyor. Ancak toplumun bütünü olarak bununla mücadele etmemiz gerekiyor, STK'larımız, birey olarak hepimiz, imanlarımız, öğretmenlerimiz bunu anlatmamız lazım. Bunu kendi örf, adetlerinize dönüş yapmamız lazım. Bizim Müslüman Türk toplumunda şiddet diye bir kavram yok. Hele kadına şiddet hiç yok.” dedi.

Kars’ta erken yaşta evlilik ile mücadelenin sonuna kadar kararlılıkla devam edeceğini de kaydeden Vali Polat, “Özellikle kız çocuklarımızın erken yaşta evlendirmeyle ilgili Kars'ta biraz sıkıntımız var. Onunla ilgili eylem planı hazırlanıyor. Herhalde Ocak ayında tekrar yürürlüğe sokacağız, kız çocuklarımızla birebir ilgilenin rehber öğretmenlerimiz, aile müdürlüğümüzün, sosyal hizmet uzmanlarıyla birebir konuşacağız. Aileyle konuşulacak, kesinlikle Kars’ta, erken yaşta evlendirmeyle mücadele etmemiz lazım. Birebir annemizle, babamızla konuşacağız, sıkıntılar varsa maddi anlamda ki biz çözeriz Allah'a şükür devletimiz güçlü. Çocuğumuzu çocuk yaşta evlendirmeyeceğiz. Ama bunu hep beraber yapacağız. Sadece Aile Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü değil. Okula devam etmeyen öğrencilerimiz takip ediliyor, takip edilmeye devam edecek ki lise mezun olmak zorunda zaten çocuklarımız 12 yıl sonunda 17-18 yaşında oluyor zaten. Kanunen de 18 biliyorsunuz, Mahkeme kararları hariç. Bununla ilgili mücadele edilecek daha ağır bir şekilde sahada birebir dokunularak mücadele etmeye çalışacağız.” ifadesini kullandı.

Çocuk yaştakilere imam nikahı kıyan kişiler hakkında yasal işlem başlatılacağını da anımsatan Vali Polat, şunları söyledi; “13 yaşındaki bir çocuğu evlendirmemiz var, böyle bir şey yok. Oyun oynayacak çocuğumuzu biz işte geçen basında gördük bir ide 13 yaşında kıza nikah yapıyor. Zaten bununla ilgili müftü hocamıza söyledik, nikahı bizim resmi personelden biri yaparsa direkt açığa alırız. Öyle bir şey yok Allah'a şükür. Yani bizim resmi imamlarımızda sıkıntı yok ama dışarıda evet dini nikah kıyanlar var bunları bulsak işlem yapacağız. Erken yaşta çocuklarımızı, kızlarımızı evlendirmeyle ilgili mücadeleye biraz ağırlık vereceğiz. Şiddetle ilgili birebir risk haritalarını kurumlarımız çıkartıyor zaten. Birebir görüşmeler yapıyorlar, muhtarlarımızla, imamlarımızla, öğretmenlerimizle bu görüşme devam edecek.”

Toplantı daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum