Plastikle mücadele Sarıkamış'ta devam etti

Kars’tan Edirne’ye kadar plastik terörüyle mücadele eden grup, şehitler diyarı Sarıkamış’ta hem çöp topladı hem de dua etti.

Plastikle mücadele Sarıkamış'ta devam etti
20 Eylül 2023 - 09:40


"İnsanı Dönüştür Projesi" kapsamında Uluslararası Su Elçileri Federasyonu tarafından plastik çöp toplama ve kirlilik ile mücadele amacıyla “100. Yıl Plastik Terörü Kampanyası Plastik Çöp Toplama Yürüyüşü” aralıksız devam ediyor.

Kars’ın Sarıkamış ilçesine gelen grup önce Sarıkamış Şehitliğine uğrayarak dua etti daha sonra çöp toplayarak yollarına devam etti.

Uluslararası Su Elçileri Federasyonu (USEF) tarafından başlatılan “İnsanı Dönüştür Projesi”, tüm dünyada doğaya verilen zararları önlemeyi, su kaynaklarını ve doğayı korumayı; dolayısı ile insanların ve diğer canlıların tüm dünyada temiz suya ve temiz gıdaya erişiminin sağlanması, sağlıklı bir yaşam biçimine ulaştırılması amacıyla toplumda farkındalık yaratmayı ve toplumu harekete geçirmeyi, 2. Yüzyılında Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyada bu konuda önder olmasını hedefliyor.

Aralarında mimar, mühendis, iş insanı ve çeşitli meslek gruplarından oluşan 11 kişilik ekip sabah saatlerinde Sarıkamış TOKİ bölgesinde bulunan Sarıkamış Şehitliğine ulaştı. Sarıkamış Şehitliğinde şehitler için dua eden ekip Erzurum’a doğru yola çıktı. Ekip, topladıkları plastik çöpleri Sarıkamış Belediyesinin çöp kamyonuna attı. Toplam 93 gün sürecek olan etkinlik Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Edirne’nin ardından İpsala Sınır Kapısında sona erecek. Yaklaşık olarak 2 bin 83 kilometre boyunca gerçekleşen etkinlikte katılımcılar ormanlık, kültürel alanlar ve mezarlıklara ciddi önem verecek.

Uluslararası Su Elçileri Federasyonu Genel Başkanı Özgür Aydıncak, “Ani Ören Yeri’nden İpsala Sınır Kapısına doğru "İnsanı Dönüştür Projemiz" kapsamında plastik terörüyle mücadele kampanyasında başlattığımız plastik toplama etkinliğimiz çok önemli. Bugüne kadar yaklaşık olarak 140 kilometre yol yürüdük. Bu yolculuğumuz sırasında sadece sağ şeritten yürüdük, yaklaşık olarak 9-10 kamyon plastik çöple karşı karşıya kaldık. Kendi aramızda da hesaplamalar yaptık. Hem sağ, hem sol şeridi de düşünerek Edirne’ye kadar 250-300 civarında kamyonun plastikle dolacağını gördük. Aşırı derecede plastik çöp var ve bu bizim için gerçekten üzüntü verici bir durum. Çünkü tek kullanımlık plastiklerle mücadelemiz kıymetli, bu plastikler eridikçe özellikle içime suyu kaynaklarını arkasından tarım topraklarımızı ve ürünlerimizi ciddi derecede kirletecek. Gelecekte insan sağlığında ciddi sorunlar olacak. Bizim bu yürüyüşümüzü herkesin desteklemesini özellikle bekliyoruz. Toplum sağlığı ve koruyucu hekimlik için çok önemli, bizler çocuklarımız, torunlarımızın geleceği için yürüyoruz.” dedi.

USEF başkan yardımcısı ve şehit torunu Bilgehan Karaca ise “Burada şehitlerimizi anmadan onlara şükranlarımızı, saygılarımızı sunmadan olmazdı. Benim şöyle bir özel durumum var. Babamın dedesi burada şehit olanlardan bir tanesi, bizde şehit torunuyuz. Ona ve bütün şehitlerimize siz olmasaydınız biz burada olmazdık demek için buraya uğramak istedik. Bütün şehitlere rahmet diliyoruz.” ifadesini kullandı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum