Milletvekili Koçyiğit, Bakan Göktaş'a Kadına Yönelik Şiddeti Sordu

Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Mahinur Özdemir Göktaş'a Kadına yönelik şiddetle mücadele ve deprem sonrası kadınların yaşadığı zorlukları sordu.

Milletvekili Koçyiğit, Bakan Göktaş'a Kadına Yönelik Şiddeti Sordu
07 Ağustos 2023 - 09:55


Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit 6 Şubat depremlerinin üzerinden tam altı ay geçmesinin ardından deprem bölgelerinde yaşanan kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının durumunu ile ilgili TBMM'ye farklı Bakanlıklar'ın çalışma alanları ve sorumluluklarına dair bir dizi soru önergesi sunacağını duyurdu. 

Koçyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a hitaben sunduğu dizinin ilk önergesi ile, 6 Şubat depremlerinin üzerinden tam altı ay geçmesinin ardından deprem bölgelerinde kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları ve şiddete maruz bırakılan kadın ve çocukların durumuna dair önemli sorular yöneltti.

Önergede, deprem sonrasında kadınların yaşadığı zorluklar ve şiddetle mücadele mekanizmalarının yetersizliği vurgulanıyor Kadınların çadır, konteyner veya barakalarda kalmak zorunda kaldıkları, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektikleri ve maddi destek ile hukuki danışma gibi ihtiyaçların yetersiz kaldığı belirtiliyor. Ayrıca, genç kadınların eğitimlerini sürdürme ve duygusal yükleriyle başa çıkma ihtiyacı duydukları ve şiddet ortamından uzaklaşmış kadınların dahi desteklere erişimde zorluk yaşadığı ifade ediliyor.

Önergede ayrıca, toplumsal cinsiyet perspektifi eksikliği ve etkin çalışmayan destek mekanizmaları nedeniyle kadınların güvenlikleri ve ihtiyaçlarının göz ardı edildiği vurgulanıyor. Deprem bölgelerinde ve göç edilen illerde kadınların karşılaştığı engellerin toplumsal cinsiyet eşitsizliği odaklı bir afet yönetim planının ve şiddetle mücadele acil eylem planının eksikliği nedeniyle daha da zorlaştığına dikkat çekiliyor.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede ihtiyaç ve hak temelli ve toplumsal cinsiyete duyarlı destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve hizmet standardının oluşturulması için hangi politikaların benimseneceği, deprem bölgelerinde kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları ve sosyal destekler konusunda yürütülen çalışmaların durumu, çadır, konteyner veya barakalarda kalan kadınların temel ihtiyaçlarını karşılamaları için sunulan maddi destek ve hukuki danışma hizmetleri, genç kadınların eğitimlerini sürdürmeleri ve duygusal yükleriyle başa çıkmaları için sağlanan programlar ve destekler, kolluk kuvvetlerinin kadına yönelik şiddetle mücadeledeki rolü ve toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı afet yönetim planları gibi konularda Bakan Göktaş'a yöneltilen önemli sorular önergede yer alıyor.

Koçyiğit'in sorularının 15 gün içinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yazılı olarak cevaplandırılması bekleniyor. Kadına yönelik şiddetle mücadelede ve deprem sonrasında kadınların ihtiyaçlarının gözetilmesi için alınacak adımlara dair Bakan Göktaş'ın vereceği cevaplar merakla bekleniyor.

Önergede yer alan sorular ise şöyle:

1- Kadına yönelik şiddetle mücadelede ihtiyaç temelli ve toplumsal cinsiyete duyarlı destek mekanizmalarının güçlendirilmesi ve hizmet standardının oluşturulması için hangi politikaları benimsemeyi planlıyorsunuz?

2- Deprem bölgelerinde kadına yönelik şiddetle mücadele mekanizmaları ve sosyal destekler konusunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu mekanizmaların etkinliği nasıl değerlendirilmektedir?

3- Deprem sonrasında çadır, konteyner veya barakalarda kalan kadınların temel ihtiyaçlarını karşılamaları için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak sunduğunuz maddi destek ve hukuki danışma gibi hizmetler nelerdir? Bu destek mekanizmalarının erişilebilirliği ve etkinliği hakkında bilgi verebilir misiniz?

4- Genç kadınların deprem sonrasında eğitimlerini sürdürmeleri ve duygusal yükleriyle başa çıkmaları için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak hangi programlar ve destekler sunuyorsunuz?

5- Şiddet ortamından uzaklaşan kadınların dahi desteklere erişimde zorluk yaşadığı vakalarla ilgili olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak ne tür önlemler almayı planlıyorsunuz?

6- Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kolluk kuvvetlerinin sorumluluğunu yerine getirmediği vakalar hakkında ne gibi önlemler almayı planlıyorsunuz? Bu durumlarla ilgili olarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak hangi çalışmaları yürütmektesiniz? İçişleri Bakanlığı ile bir işbirliği hazırlığınız/çalışmanız var mıdır?

7- Deprem bölgelerinde ve göç edilen illerde kadınların güvenlikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak toplumsal cinsiyet perspektifi odaklı bir afet yönetim planı ve şiddetle mücadele acil eylem planı oluşturulması için hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Bu planlamalarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için hangi adımları atıyorsunuz?

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum