Kars'ta yakılan çöpler tehlike saçıyor

Kars’ta gelişigüzel atılan çöpler tehlike saçıyor. Bir yurdun bahçesinde biriken çöplerin yakılması ise hem yangın riski hem de insan sağlığını tehlikeye sokuyor. Avukat Eylem Othan, evrenin Kasten Kirletilmesi’nin suç olduğunu kaydetti.

Kars'ta yakılan çöpler tehlike saçıyor
14 Nisan 2024 - 13:45


Kars merkez Aydınlıkevler Mahallesinde bulunan bir kurum veya sivil toplum kuruluşuna ait yurdun bahçesinde yakılan çöpler kısa sürede büyüdü. Çıkan yoğun duman mahalleyi kapladı. Pazar günü yakılan çöplerden yükselen dumanlar sadece mahalleyi değil şehri de tehdit ederken, vatandaşlar, yetkililerin görevlerini yerine getirmediğini öne sürdü.

5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 181. Maddesinde düzenlenen Çevrenin Kasten Kirletilmesi’nin suç olduğunu kaydeden Kars Barosu avukatlarından Eylem Othan, “İlgili kanunlarla belirlenen teknik usullere aykırı olarak ve çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkları toprağa, suya veya havaya kasten veren kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atık veya artıkları izinsiz olarak ülkeye sokan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Atık veya artıkların toprakta, suda veya havada kalıcı özellik göstermesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza iki katı kadar artırılır. Bir ve ikinci fıkralarda tanımlanan fiillerin, insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla ilgili olarak işlenmesi halinde, beş yıldan az olmamak üzere hapis cezasına ve bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur. Bu maddenin iki, üç ve dördüncü fıkrasındaki fiillerden dolayı tüzel kişiler hakkında bunlara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur.” İfadesini kullandı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum