Kars'ta seçimin ardından sular durulmuyor

Kars’ta 31 Mart seçimlerine giren bazı siyasi parti temsilcileri ortak basın açıklaması yaparak, seçim öncesi ve sırasında çeşitli hilelerle halkın iradesinin yok sayıldığını ileri sürdüler.

Kars'ta seçimin ardından sular durulmuyor
06 Nisan 2024 - 09:12


Kars Adliyesi önünde bir araya gelen DEM Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi temsilcileri ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan DEM Parti Kars İl Başkanı Seyfettin Gönel, “İktidar Kars'ta seçim öncesi, seçim sırasında ve seçim sonrasında halkın iradesine doğrudan kayyım atama hevesini devam ettirdi. Kars'ta seçim öncesi ve sırasında çeşitli hilelerle halkın iradesi yok sayıldı. Hiç beklenmeden sandık kayyumunu ilan ettiler.” dedi.
Düzenlenen basın açıklamasına DEM Parti Kars İl Başkanı Seyfettin Gönel, Belediye Başkan Adayı Kenan Karahancı ve Meclis Üyesi Arzu Savaş Derman, HDP Kars İl Başkanı Cengiz Anli, CHP Kars İl Başkanı Onur Uluşdaşdemir, CHP Kars Belediye Başkan Adayı Dindar Gültekin, Gelecek Partisi Kars Belediye Başkan Adayı Hilmi Ulusoy ve partililer katıldı.
Ortak basın açıklamasını okuyan DEM Parti Kars İl Başkanı Seyfettin Gönel şunları söyledi: “İktidar Kars'ta seçim öncesi, seçim sırasında ve seçim sonrasında halkın iradesine doğrudan kayyım atama hevesini devam ettirdi. Kars'ta seçim öncesi ve sırasında çeşitli hilelerle halkın iradesi yok sayıldı. Hiç beklenmeden sandık kayyumunu ilan ettiler. Şehrimizde de seçimden hemen önce getirdikleri ve seçimin hemen sonrasında aynı gün birçoğunun gittiği binlerce kolluk kuvvetiyle Kars'ın/Karslıların anayasal hakkı olan seçme hakkı ve biz burada bulunan adayların da seçilme hakkına el konulmuş, anayasal suç işlenmiştir.
Belediyemize kayyım atayanlar, seçtiklerimizi yok sayanlar bu seçimde yine karşımızda birleşmişler; ancak bu kez seçilenlere değil, seçenlerin iradelerine kayyum atamışlardır. Yaptıklarından utanmamakta açıkça da bu sayede kazandıklarını bilmektedirler. Utanmalarını beklersek; geçmişleri rantçılar ve hırsızlarla anılanlardan çok şey beklemek olur. Bugün dini duygularını dillerinden düşürmeyerek sömüren bu kişiler; Ramazan ayında olduğumuz bu günlerinde yemek yememekte ya da yemiyor görünmekte iken Allah katında günahının affı olmayan haklarımızı utanmadan yeme girişiminde bulunuyorlar.
Ancak, bizler Kars halkının gasp edilen hakkını yedirmeye asla izin vermeyeceğiz. Bizlere oy verenlere onlar için çalışmaya, emek vermeye söz verdiysek, ilk sınavımız da oyları için mücadele olacaktır. Bildiğiniz üzere ilçe seçim kuruluna itirazımızı yaptık, reddetmeleri üzerine bugün itibariyle de il seçim kuruluna itirazımızı yaptık, tüm hukuki ve idari süreci pes etmeden sonuna kadar götüreceğiz.
Buradan başta basın yayın kurumları olmak üzere, tüm emek Demokrasi güçlerine, kanaat önderlerine de bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; zulme rıza da zulümdür ve haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.
Basın emekçileri bunu yaptığını iddia ettiklerimize de bu İddiaları açıkça sormalıdır ve kamuoyuna taşımalıdır, haber yapmaktan korkmamalıdır. Her şeyi çalmayı; haksızlık etmeyi kendisine düstur edinenlere karşı susanlar bilmelidir ki bunlar doymazdır ve size de zulmedeceklerdir. Sizin de hakkınızı elbet çıkarlarının çatıştığı ilk anda yiyecekleridir. Kapalı kapılar ardında verdikleri her vaat ancak, çıkarları içindir ve ters düştüğü anda inkar edecek, yok sayacak, unutacak, sizleri tehditle susturmaya çalışacaklardır. Türkiye genelindeki yerel seçimler bu kibirli zorbalığa İyi bir cevaptır. Van'da halkın zorbalığa verdiği cevap halkın iradesi karşısında putların nasıl kumdan kale olduğunu bir kez daha göstermiştir.
Haksızlığa, zulme karşı onurlu bir mücadele veren Kars Halkına bir kez daha teşekkürlerimizi sunarken, haksızlığa karşı mücadelemizin asla bitmeyeceğini de bir kez daha bilmelerini isteriz. Hz. Mevlana'nın dediği gibi "zulüm baki kalmaz". Seçim sonuçları açıkça göstermektedir ki taşıdıkları seçmenleri çıkardığımızda seçimin kazananı DEM Partidir. Özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesini daha da büyütmek sorumluluğunu yükleyen bu sonuç; önce oylarımıza/irademize sahip çıkma sonra Kars halklarına layık olmak için hiç durmaksızın çalışma sorumluluğunu da yüklemiştir.
Tüm kayyımlardan ve kayyım zihniyetlerinden kurtulana kadar mücadele edeceğimizi Kars halklarına sözümüz olsun. Demokratik İlkelere saygılı, barış içinde, özgür bir ortamda birlikte yaşadığımız bir Kars ve Türkiye için mücadele edeceğimizi herkes iyi bilmelidir.”
CHP Kars İl Başkanı Onur Uludaşdemir de yaptığı açıklamada, “Seçim başlamadan önce itiraz süreçleri içerisinde yaklaşık 3.800 kişi ile ilgili olarak bir itirazda bulunmuştuk. Aynı adreste birden fazla insanın bulunduğu tespit edilmiş ve bunların isimleri ile birlikte İlçe Seçim Kuruluna itirazda bulunmuştuk. Daha sonra itirazımız reddedildi. Daha sonra da İl Seçim Kurulu ve Yüksek Seçim Kurulu'nda ve Genel Merkezimiz aracılığıyla görüştük. Milli Savunma Bakanlığıyla da görüştük. Burada sadece bir tatbikat için geldikleri söylenen bizim tespit ettiğimiz 3.800 kişi var. Farklı adreslerde kayıtlı olduklarını da gördük. Bu yaklaşık kullanılan oyun yüzde 10'unu geçmekte. Geçen seçimde 2019'da yerel seçimlerde HDP'nin yüzde 26, MHP yüzde 24, Cumhuriyet Halk Partisi de yüzde 22 oy almıştı. Bu seçimde 10’luk bir seçmen taşınması seçimin kaderini komple değiştirmiştir. Bununla ilgili biz konuyu bütün platformlarda dile getirdik. DEM Partisi de buna itirazlarda bulundu. Buradaki seçimin ölü doğduğunu tekrardan dile getirmek istiyorum. ve seçimin iptali konusunda mücadelemiz devam etmektedir” diye konuştu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum