Kars'ta Küpeleme Ve Aşı Çalışması Başladı

Kars Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri merkeze bağlı Çağlayan köyünde küpesi olmayan hayvanlara küpe takarak şap aşısı yaptı.

Kars'ta Küpeleme Ve Aşı Çalışması Başladı
12 Ekim 2023 - 09:27


Merkeze 15 kilometre uzaklıkta, 450 nüfuslu ve 750 büyükbaş hayvan varlığı olan köyde ahırlar tek tek gezilerek hayvanlar kontrol edildi. Programa katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın sevk kontrol noktası ile ilgili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Eren Alp ve köylülere bilgi vererek, “Erzurum ilimizde sevk kontrol noktası oluşturuldu, bu anlamda hem sağlıklı gıda ve sağlıklı hayvan kontrolü hem de bulaşıcı hayvan hastalıklarının önlenmesi açısından kolluk kuvvetleri denetimlerine başladı. Biz bölgemizde bakanlığımız talimatıyla 27 Eylül’den itibaren tanımlanmamış hayvanları tanımlaya başladık, bugüne kadar 15 bin hayvanımızı küpe ve aynı zamanda aşı programı kapsamında eş zamanlı olarak şap aşısını da yaparak hayvanların sağlıklı, bulaşıcı hastalıklar anlamında da koruyucu olmasını da sağlıyoruz. Bunu inşallah bütün il genelinde 31 Aralık’a kadar yapacağız.” dedi.

Kayıt dışı hayvanların kayıt altına alınması ve şap aşılarının yapılması için yoğun tempo ile çalışmaların sürdüğünü söyleyen Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Eren Alp ise, “Küpesiz hayvanlarımıza 1 Eylül’deki karardan sonra artık küpeleme yapıyoruz. Dünya genelinde bir şap problemi vardı ve önemli faktör neydi? Hareket mekanizmasını durdurabilmemiz gerekiyordu. Bu uygulama bunu da çok güzel endeksledi. Artık hareket noktaları kontrol altına alındı. Bununla ilgili çok güzel çalışmalar yapılıyor.” ifadesini kullandı.

Bölgedeki üreticilerin de kurulan Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden üretici Yakup Altunsabak, “Bizim gerçekten üretici olarak hakikaten ihtiyaç duyduğumuz bir şey. Bu, yeniden hayvan sevklerinin kontrol altına alınması ciddi üreticiler için çok önemli ve bizim arz ettiğimiz bir şeydi, tesadüfte oldu. Hayvan hırsızlıklarının, sahte sevklerin ve sahte alışverişlerin önüne geçilecek. Vatandaş hayvanını satıyor, para da problem olduğu zaman havan da sevk ediliyor 2 saat sonra para gelince ‘durdurun benim hayvanımı parasını alamadım’ denilince bu kontrol noktası buna engel olacak.” diye konuştu. Bilgilendirmenin ardından Aydın ve veteriner hekimler tarafından küpesiz hayvanlara küpe takılarak şap aşıları yapıldı.

KÖY MERASI KULLANILABİLİR HALE GELDİ

Aydın, Alp ve Ziraat Odası Başkanı Özcan Müçük ve beraberindekiler daha sonra köy yaylasına çıkarak hayvan içme suyu, kaşıma direği ve tuz yalama taşlarını yerinde görerek gübreleme yaptı.

Projesinin kabul edilmesiyle kullanılmayan meranın kullanılabilir hale geldiğini kaydeden Köy muhtarı Erkan Uyanık, “Burada yaklaşık 1200 dönümlük meramız atıl vaziyetteydi, hayvan içme suyumuz olmadığı için burayı kullanamıyorduk. Özellikle yazın sıcak aylarında hayvanı buraya gönderdiğimiz zaman hayvanlarımızdaki süt ve et verimi neredeyse yarı yarıya düşüyordu. Sağ olsunlar sunduğumuz proje sonucunda yaklaşık 1800 metre ishale hattı ile birlikte hayvan içme suyumuz, kaşıma direklerimiz ve tuz yalama taşlarımız yapıldı. Şuanda bu meramız kullanılabilecek durumda ve gerekli gübreleme işlemini de yaptık. Her şey için çok teşekkür ederim.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum