"Haydar Aliyev ve Türkiye" Sempozyumu Düzenlendi

Kafkas Üniversitesi ve Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu iş birliği, Azerbaycan Diasporası ve Dernekleri ile birlikte 12 farklı ülkenin katılımı ile yüz yüze ve online şekilde "Haydar Aliyev ve Türkiye" sempozyumu düzenlendi.

"Haydar Aliyev ve Türkiye" Sempozyumu Düzenlendi
19 Ekim 2023 - 17:36


Kafkas Üniversitesi’nde “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı ve 2023 Haydar Aliyev Yılı kapsamında “Haydar Aliyev ve Türkiye” Uluslararası Sempozyumu düzenlendi.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyuma ; Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selçuk Ural, Prof. Dr. Engin Kılıç, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gencer Elkılıç, KAÜ Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hacali Necefoğlu, Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. İlkin Gulusoy, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanlığı Temsilcisi , misafir rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve davetliler katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı ve 2023 - Haydar Aliyev yılı kapsamında Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ve Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu iş birliği, Azerbaycan Diasporası ve Dernekleri ile birlikte 12 farklı ülkenin katılımı ile yüz yüze ve online şekilde düzenlenen “Haydar Aliyev ve Türkiye” uluslararası sempozyumda Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev, Türkiye Azerbaycan kardeşliğine vurgu yaptı.

Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. İlkin Gulusoy ise açılış konuşmasında şunları belirtti : “Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılı ve 2023 - Haydar Aliyev Yılı kapsamında 18 Ekim 2023 tarihinde Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ve Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosluğu iş birliği, Azerbaycan Diasporası ve Dernekleri ile birlikte 12 farklı ülkenin katılımı ile yüz yüze ve online şekilde düzenlenen “Haydar Aliyev ve Türkiye” adlı uluslararası sempozyumda hepinizi düzenleme kurulu adına sevgi ve saygı ile selamlıyor, Türk dünyasının iki büyük liderini anma etkinliği de diyebileceğimiz bu sempozyuma ev sahipliği yapan Kafkas Üniversitesi rektörü Sayın Prof. Dr. Hüsnü Kapu başta olmak üzere, tüm Kafkas Üniversitesi personeline, değerli hocalarıma, Türkiye’deki ve yurt dışındaki farklı üniversitelerden davetimize icap edip gelen tüm misafirlerimize ve programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese sonsuz saygılarımı sunuyorum.

Bilindiği üzere, tam 100 yıl bundan önce Türk dünyasında iki büyük olay tezahür etmiştir, bir tarafta Türkiye Cumhuriyeti kurulurken diğer tarafta gelecekte ülkesinin ve halkının istikbali için yaşayıp tarihe geçen Haydar Aliyev doğmuştur. Ve yıllar sonra Türkiye Cumhuriyetini kurarak herkese örnek olabilecek bir kişiliğe sahip olan Mustafa Kemal Atatürk’le Haydar Aliyev’in hayat yolunun, yaşamının, mücadelesinin benzerlik teşkil ettiği anlaşılacak, her iki lider halkın hafızasında ebediyen yaşayacaktı.

Bugün Türk dünyasına hizmet etmiş iki büyük liderin kurmuş olduğu devletler “Bir millet iki devlet” şeklinde tanımlanmakta ve dost, kardeş ülke olarak bütün Türk dünyasına örnek olacak niteliktedirler.

Bugün başkanlığını yürüttüğüm Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatarı Bölümü Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Anabilim Dalı lisans programı Haydar Aliyev’in Karsa seferi zamanı kendi tavsiyesi üzerine açılmış olup, 18 yıldır eğitim-öğretim faaliyyetleri yürütmektedir, 2014 yılından itibaren Bölümde yüksek lisans programı da açılmış ve hey yıl devamlı olarak öğrenci alınmaktadır.

2007 yılında Bölüm bünyesinde Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunun da desteği ile Haydar Aliyev Eğitim Merkezi de kurulmuş olup, büyük kütüphanesi ile öğrencilerin hizmetine sunulmuştur. Haydar Aliyev Yılı kapsamında üniversitemizde Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kuruluna “Haydar Aliyev Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin açılması ile ilgili başvuruda bulunulmuş olup, işlemler devam etmektedir.

18 Ekim Sempozyum tarihinde Azerbaycan’ın Bağımsızlık Gününü kutladığımız zaman Bölümümüzün de kurulmasının 18. yıldönümünü kutlamamız ayrı bir mutluluktur.

Zamanınızı çok almadan, bu duygu ve düşüncelerle; başta Cumhuriyeti bizlere emanet eden Mustafa Kemal Atatürk ve Bağımsız Azerbaycan’ı bizlere emanet eden Haydar Aliyev olmak üzere, bu değerler için canını ve kanını veren tüm Şehitlerimizi ve Gazilerimizi rahmetle ve minnetle anarken, Cumhuriyet Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, sempozyumun tüm katılımcılar için verimli geçmesini diliyorum.”

Sempozyum sunum ve konuşmalarla devam etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum