Haberimiz TBMM'de Soru Önergesi Oldu

"Kars'ın Son Kilisesi de Yıkılıyor" Başlıklı haberimizin ardından Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, bu sorunu meclis gündemine taşıdı.

Haberimiz TBMM'de Soru Önergesi Oldu
02 Eylül 2023 - 14:34 - Güncelleme: 02 Eylül 2023 - 14:47


Yeşil Sol Parti Kars Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Kars'ın tarihi ve kültürel mirasının korunması için hayati bir öneme sahip olan Beşik Kilisesi'nin restorasyonu ve korunması hakkında önemli bir önerge sundu. Kars, Türkiye'nin zengin tarih ve kültürel mirasına ev sahipliği yapan bir bölge olarak bilinse de, Beşik Kilisesi'nin içinde bulunduğu zorlu durum, yerel halk arasında büyük bir endişe yaratmıştır.
Beşik Kilisesi veya Kutsal Çarmıklı İsa Kilisesi olarak da bilinen bu tarihi yapı, 10. yüzyılın sonlarına veya 11. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir. Ancak günümüzde duvarları yıkılmış ve içerisi define avcıları tarafından tahrip edilmiştir. Bu, Kars'ın tarihini ve kültürel mirasını koruma konusundaki ciddi sıkıntıları yansıtmaktadır.
Koçyiğit, bu önerge ile Kars'ın tarihi ve kültürel mirasının korunmasına yönelik acil çözümlerin hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Beşik Kilisesi gibi önemli yapıların restore edilmesi ve korunması, Kars'ın zengin tarihine katkı sağlayacak ve gelecek nesillere bu önemli mirası aktaracaktır.
Koçyiğit, önergesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a yöneltilen sorularla Kars'ın tarihi ve kültürel mirasının korunması için acil adımların atılmasını talep etmektedir. Önergede aşağıdaki sorular yer almaktadır:
1. Kars'ın tarihi ve kültürel mirasının önemli bir parçası olan Beşik Kilisesi'nin son durumu hakkında bilginiz var mıdır?
2. Kilisenin restorasyon ve koruma çalışmalarıyla ilgili son gelişmeler nelerdir?
3. Kars'ın tarihi ve kültürel zenginliğini temsil eden önemli bir yapılarından biri olan Beşik Kilisesi’nin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için hükümetinizin planları ve projeleri var mıdır?
4. Beşik Kilisesi'nin sadece Türkiye için değil, aynı zamanda dünya çapında önemli bir kültürel mirasa sahip olduğu göz önünde bulundurularak, ulusal ve uluslararası düzeyde bu tarihi eserin korunması ve tanıtılması için atılacak adımlar hakkında bir çalışmanız var mıdır?
5. Kars'ta bulunan diğer tarihi ve kültürel mirasları korumak ve bu bölgeleri korurken yerel halkın da faydalanabileceği şekilde turizme açmak için Bakanlığınızın genel bir stratejisi veya planı nedir?
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum