"30. yılında Madımak'ı unutma, unutturma"

Sivas’ta Madımak olaylarında hayatını kaybeden 37 kişi, olayların 30. yıl dönümünde anıldı. Kars Eğitim Sen Şube Başkanı Hakan Topçu yaptığı açıklamada, “30. yılında Madımak’ı unutma, unutturma.” dedi.

"30. yılında Madımak'ı unutma, unutturma"
03 Temmuz 2023 - 11:01


2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında yaşanan olaylarda Madımak Oteli içerisinde 33 şair, yazar, ozan, 2 otel personeli ve otel dışında 2 kişi olmak üzere 37 kişi hayatını kaybetmişti. Madımak olaylarında hayatını kaybedenler için olayların 30. yıl dönümünde Kars Eğitim Sen Şubesi tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Şube binasında düzenlenen açıklamaya Başkan Hakan Topçu ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Basın açıklamasını yapan Başkan Topçu, “Ülkemiz tarihinin en acı günlerinden biri olan 2 Temmuz Madımak Katliamının 30.yıldönümünde, ne ülkemize, ne de Madımak’a adaletin gelmediği baskıcı ve karanlık süreçlerden birlikte geçiyoruz. Yıllardan beri ülkemizde ve dünya da bu türlü acıların bir daha yaşanmaması için; ülkemizde insan haklarına dayalı, demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işletildiği, herkesin düşüncelerini özgürce ifade edebileceği, insan haklarının, özgürlüklerin ve laikliğin olduğu bir ülke yaratma mücadelesini sürdürmeye devam ediyoruz. 30 yıl önce sanatlarıyla, düşünceleriyle, türküleriyle ve şiirleriyle Sivas’a giden aydınlarımız, gençlerimiz, ozanlarımız ne yazık ki, bu değerlere düşman olan karanlık odaklar tarafından katledildiler. Aradan çeyrek asırdan fazla bir zaman geçmesine rağmen; katliamın gerçek suçluları ve sorumluları açığa çıkartılmadığı gibi; dava bilinçli olarak zaman aşımına uğratılmıştır. Katliam zanlıları iktidar sahipleri tarafından “ülkemize hayırlı olsun” söylemleriyle adeta aklanırlarken, katillerin avukatlığını yapanlar iktidar tarafından çeşitli üst düzey görevlerle ödüllendirilmişlerdir.” dedi.

Başkan Topçu açıklamasını şöyle sürdürdü: “Elbette bu karar halkın vicdanında aklanmadığı gibi, acımızı daha da büyütmüştür. Katliamda hayatını kaybedenlerin ailelerinin ve bizlerin, “madımak utanç müzesi olsun”, “madımağa adalet gelsin”, “insanlığa yönelik işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz” gibi taleplerimiz yıllardan beri görmezden gelinmektedir.

Bizler bu katliamlarla yapılmak istenenin; bizleri bir arada tutan demokratik laik değerlerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini, yerine gerici, ırkçı, halkları düşmanlaştıran bir anlayışı hâkim kılmak olduğunun bilincindeyiz. Bugün ülkemizde iktidar tarafından kullanılan gerilim ve ötekileştirme dili ile uygulanan ırkçı ve gerici politikalar da bunun somut ifadesidir.

Söz konusu yaklaşımı birkaç somut olayla örneklendirecek olursak; Eğitim ve sağlık başta olmak üzere devletin tüm kurumlarında dinsel gericiliğin örgütlenmesi hız kazanırken, bütün bunlara ek olarak ÇEDES projesi temelinde hiçbir pedagojik eğitimi olmayan, imam, hafız ve müezzinlerin okullarda görev alması, diyanetle yapılan bu kapsamdaki protokoller vb. girişimlerle de eğitim alanında ki çağdışı gerici anlayışın yaşam bulmasına yol açmaktadır.

21 yıldan beri iktidarda olan anlayış, ülkemizin temel sorunlarına gerçekçi çözümler üretmediği gibi, kader veya fıtrat gibi kavramlarla toplumu oyalamaya devam etmektedir.

Ülkemiz ve bölge ülkeleri yasa boğan 6 şubat depreminde yaşanan can kayıplarına yönelik, bu ülkenin en yetkili ağzı tarafından “kader planın bir parçası” denilerek ölümler adeta kutsanmıştır. Yine aynı anlayış, soma maden faciasında, Ermenekte ve buna benzer acı olaylarda “bu işin fıtratında bu var” gibi söylemlerle algı oluşturularak gerçekler gizlenmek istenmiştir.

Yine ülkemizde her geçen gün artarak devam eden kadına yönelik şiddet adeta kırım boyutuna ulaşırken, bunun arkasında yatan anlayışta, kadını sosyal yaşamdan soyutlayan, dört duvar arasını hapsetmek isteyen, gerici bir anlayışın sonucudur.

Karanlığa karşı aydınlık yarınlar için mücadelemiz sürecektir

Madımağı Unutma, Unutturma.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum