Kars'ta Ulusal Kongre başladı

Kafkas Üniversitesi, Türkiye’nin En Büyük Bilimsel Kongresi’ne Ev Sahipliği Yapıyor

Kars'ta Ulusal Kongre başladı
29 Eylül 2023 - 09:07


Onur Kurulu Başkanlığını ; Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, Kars Valisi Ziya Polat ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu’nun paylaştığı, Kongre Danışma Kurulunu Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Taşdan ve Fen Eğitimi Araştırmaları Derneği (FEAD) Başkanı Prof. Dr. Murat Kurt’un yaptığı, Kongre Başkanlığını Prof. Dr. Muzaffer Alkan’ın yürüttüğü 15. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi Kars Kafkas Üniversitesi'nde başladı.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Ahmet Arslan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Ana teması "21. Yüzyıl Fen Bilimler ve Matematik Eğitiminde Dijitalleşme ve Öğretmen Yetiştirme" olarak belirlenen kongreye, Türkiye'nin değişik üniversitelerinden yaklaşık 600 bilim insanı katılım sağladı.

Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kongre Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Alkan şunları belirtti :

“Ev sahipliğini Kafkas Üniversitesi Dede Korkut Eğitim Fakültesi’nin yaptığı 15. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresinin açılış konuşmasını bu fakültenin ilk öğretim üyesi ve kongre düzenleme kurulu başkanı olarak yapmaktan duyduğum onuru ifade etmek isterim.

Günümüz dünyasına bilim ve teknolojinin yön verdiği aşikar olarak gözükmektedir. Bilgiyi elinde bulunduran toplumların ekonomik gücü de elinde bulundurduğu çağımızda, Türkiye Cumhuriyeti Devletini dünyanın sayılı ekonomileri arasına taşıyacak olan disiplinin çok çalışmak olduğu unutulmamalıdır. Zira, hızlı olanın yavaş olanı emellerine alet ettiği acımasız rekabetten galip çıkmanın yolu eğitime verilen önemin artırılmasıdır.

Fen Bilimleri ve matematik alanında ortalama değerlerin yerlerde süründüğü sonuçlara bakıldığında “ülkemiz hak ettiği yerde değildir” sözüne katılmıyorum. Ülkemiz hak ettiği yerdedir ve hak ettiğini yaşamaktadır. Yaparız, başarırız, hallederiz, zekiyiz gibi kendimizi avuttuğumuz düşüncenin yerine “çalışkan” olmak, “devleti için düşünmek” gibi bir yarışın içerisine girmek gerekmektedir. Eğitimi, valisi ile, milletvekili ile, rektörü ile, belediye başkanı ile yani devletin etkili tüm unsurları ile desteklemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Fen Bilimleri ve Matematik alanında gerçekleştirilecek olan bu kongrede duayen isimler düşük seyreden başarı oranlarını yükseltmek ve yeni gelişmeleri eğitimcilere duyurmak için büyük bir yarışa girmiştir. Pandemi sonrası üzerimizdeki rehaveti atmak, düşük seyreden fen ve matematik başarı oranlarını yukarılara çekmek, öğretmenlik mesleğine hak ettiği onuru yeniden kazandırmak, teknolojiyi olumlu kullanmak ve öğretmen yetiştirmedeki yeni yaklaşımları duyurmak gibi önemli bir misyonu bu kongre ile sağlayacağımıza inanıyorum.

Elbette teşekkür edeceğimiz kişiler de var. Kongrenin düzenlenmesinde bu şehre gelen misafirler benim de misafirimdir diyerek maddi desteğini esirgemeyen sayın valime, bu aşamadan sonra yapacağımız her atılımı destekleyeceğine inandığım ve kongre boyunca her türlü destek için canından bezdirdiğim sayın milletvekilime, her müracaat ettiğimizde dertlerimizi dinleyen Kafkas Üniversitesinin sayın rektörüne ve destek sağlayan diğer kamu kuruluşlarına müteşekkiriz.

Bizleri bilgilendirmek ve aydınlatmak adına şehrimizi onurlandıran değerli bilim insanlarına, bu kongreye emek vererek vücut bulmasına katkı sağlayan Dede Korkut Eğitim Fakültesi kadrosuna ve bu kongrenin Kars’ta yapılmasında inisiyatifini kullanarak bize bu onuru yaşatan FEAD eski başkanı Prof. Dr. Dündar Yener’e yürekten teşekkür ediyorum.

Diğer yandan vizyonları, bakış açıları ve fedakarlıkları ile kongrenin zor kısmını kolaylaştıran bir avuç koca yürekli insana müsaadenizle canı gönülden teşekkür etmek ve plaketlerini sunmak isterim. Başta bu fakültenin kurucusu ve var olması için sağlığını kaybeden ve 2004 yılında 1211 katılımcı ile Türkiye’nin en büyük kongresini üniversitemizde gerçekleştiren Prof. Dr. Haydar Yüksek hocamı, fakültede dekanım sosyal hayatta kardeşim Prof. Dr. Murat Taşdan beyi, kapılarını çaldığımızda bize cümlemizi bitirtmeden yardım etme yürekliliğini gösterenlere müteşekkirim.

Cumhuriyetin 100. Yılında büyük bir ivmelenmeye katkı sağlayacağına inandığım bu kongrenin Cumhuriyetin 1000. yılında da Türk yurdunda ve bu milleti oluşturan tüm bileşenleri ile yapılması dileklerimle hepinizi saygıyla selamlarken, Cumhuriyeti bize armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan savunmasında canını esirgemeden veren şehitlerimizi saygıyla ve rahmetle yad ediyorum.”

AK Parti Kars Milletvekili Adem Çalkın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üniversitelere çok önem verdiğini belirterek ; "Güneş doğudan doğar, sonra ışıklarını yavaş yavaş yayar güzel ülkemin dört bir yanına. İlmin aydınlattığı akıllar ve gönüller, güzel ahlakla birleşerek tüm insanlığa yol gösterir. Kars'ımızda yapmış olduğu akademik çalışmalarla Kafkas Üniversitemiz bölgemizin ilimde en önemli kurumlarından birisidir. Birbirinden değerli akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen 15. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitim Kongresi'nin açılışını gerçekleştiriyoruz. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu çalışmanın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ziya Polat, öğretmenler aracılığı ile dokunulacak her yüreğin, yarın memleketin yararına dokunacağını bildiklerini söyledi.

Vali Polat sözlerini şöyle sürdürdü : “Üniversitemizi her konuda yanımızda görmek istiyoruz. Maalesef sistem akademik başarıyı öne çıkarıyor ama kalbi, aklı güzel olan merhametli çocuklar yetiştirmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bu memleketi, bu devleti, bu bayrağı, bu dini, atasını seven nesiller yetiştirmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. 1071'den Sultan Alparslan'ı, Fatihleri, Atatürk'ü sevecek nesiller istiyoruz. Bu devletin geçmişiyle barışık nesiller istiyoruz. Geleceğine ışık tutacak nesiller istiyoruz. Bunda da tabii ki siz değerli hocaların imzasını istiyoruz."

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ise konuşmasında üniversite hakkında kapsamlı bilgi vererek, kongrenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Kongre açılışında, KAÜ Dede Korkut Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Taşdan ile Fen Eğitimi ve Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Yasemin Özdem Yilmaz da birer konuşma yaptı.

Kongrede ; paneller, sözlü bildiri, poster bildiri, çalıştay ve atölyeler sergilenecek ve ülkemizde oldukça düşük seyreden fen bilimleri ve matematik eğitimi başarısını artırmaya yönelik sorunlar tartışılacak.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum