Kars ESOB Başkanı Bakırhan, "Bu kadar Yeter!"

Kars Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Murat Bakırhan Kars esnafının sorunlarını dile getirerek yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

Kars ESOB Başkanı Bakırhan, "Bu kadar Yeter!"
29 Kasım 2023 - 15:58


Kars Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Murat Bakırhan Kars esnafının sorunlarını dile getirerek yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.
Kars’ta 8 aylık kış sürecinde doğal-gaz, elektrik, SGK, vergi ve her geçen gün adeta mantar gibi çoğalan ulusal marketler ile banka kredilerine artık dur denilmesi gerektiğini ifade eden Kars ESOB Başkanı Murat Bakırhan, “Bildiğiniz gibi kış şartları Doğu bölgemizde esnafımızı zorlayan hava koşullarından oluşmakta. Doğal-gaz ve elektrik faturaları bu dönemde çok abartılı bir şekilde esnafımıza yansımakta bunun nedeni ise ticari işletme olmalarından kaynaklı, Ticaret Bakanının ilimizi ziyaretinde bu konuyu kendilerine iletmiştik ve doğu illerinde kış şartlarının ağır geçtiği iller için esnaflara belirli bir indirim yapılması veya özel bir tarife uygulanmasını doğu illeri için talep ettik. Esnaflarımız bugün bu faturaların altından kalkamaz, gün geçtikçe esnaf sayımızda da azalmalar olur. Bir kez daha belirtmek isterim ki şehrimiz sınır şehri, sınır kapılarının olmadığı bir şehir bu nedenle giriş-çıkışlar olmayınca kapanan esnaf sayımızda artıyor ve artmaya devam edecektir. Doğal-gaz ve elektrik indirimleri ile birlikte işyeri kiralarının da indirim uygulanmalı, SGK ve vergi miktarlarının düşürülmesi ile birlikte ödeme kolaylıklarının da sağlanması gerekmektedir dedi.”
Bankaların kredi imkanları konusunda da açıklamada bulunan Başkan Bakırhan; Esnaf kredi alsa ödeyemez durumda dedi. Bakırhan, “Bankalar gerek esnafa gerekse de vatandaşlara sundukları kredi imkanlarında %50-%60 ve %70 oranlarında faizler uygulanmakta. Küçük esnafımız bu faizi yüksek kredilerin altından kalkamaz zaten. Hükümetimizden acilen beklentimiz Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığıyla esnaflarımıza kredi imkanlarını arttırması ve limit artırımı uygulamasını ile esnafımıza özel faiz uygulamasın, esnafımızın da bu faizlerle baş edebileceği kredi imkanı sunmasını talep ediyoruz özel bankalara esnafımızın düşmesi halinde bilin ki iflas etmişlerdir.” İfadelerini kullandı.
Bakırhan; “Esnafımız bu zam ve faturalarla uğraşırken bir yandan da Ulusal zincire marketler de şehrimizi adeta abluka altına almış gidiyor. Kars’ın her sokağına kadar giren ve mahalle bakkallarının tamamen kapanmasına neden olan ulusal zincir marketler Türkiye ortalamasına baktığımızda Kars ili nüfusu bakımından kişi başına daha fazla düşmekte. Tabi bura belediyemize ve halkımıza iş düşmekte. Şuanda ilimizde adım başı ulusal zincir marketler görmekteyiz, buradan Kars halkından isteğimiz memleketimizi sevelim, insanlarımızı sevelim, alış-verişimizi yerel esnaflarımızdan yapalım ulusal zincir marketlerden yapmış olduğunuz alış-verişlerde ödemiş olduğunuz paramız şehir dışına gitmekte. İlimiz ekonomisine bir katkı sağlamıyor ama yerel esnafa vermiş olduğunuz para burada kalıyor ve sizlere geri dönüş sağlıyor. Kars halkı alış-verişini yerel esnaflardan yapması halinde ulusal zincir marketlerin açılmasına engel olmuş olurlar. Acilen ulusal marketlerin hafta sonu en az iki gün kapatılması gerekir ki küçük esnaf nefes almalı, iş istihdamı sağlanmalı. Ulusal marketler bin bir çeşit ürün satarak her alanda hizmet veren Kars esnafına ağır darbe vurmakta. Hafta sonları ulusal marketlerin kapanması konusunda Kars Belediyemiz umuyoruz ki üzerine düşeni yaparak bu konuya eğilir ve Kars’ın esnafının da ayakta durması için çalışma yaparlar diye düşünüyoruz.” Açıklamalarında bulundu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum