Facebook'tan Türkiye'ye rest: Baskı olursa temsilciyi geri çekeriz haberi
Sosyal Medya temsilcileri, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu ’na rapor gönderdi.

Sosyal Medya temsilcileri, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu ’na rapor gönderdi. Kamuoyunda “sosyal ağ yasası" olarak tanıdık düzenleme ile Türkiye'ye 'temsilci' atandığı anımsatılan raporda; “Bu karar, Facebook ’un Topluluk Standartlarını veya hükümet taleplerinin değerlendirilmesine yönelik küresel süreci değiştirmemektedir ve bunların herhangi birine karşın baskıyla karşılaşmamız halinde temsilciyi geri çekeceğiz” denildi.

Facebook, Instagram ve Whatsapp ’ı kapsayan sosyal medya temsilcileri, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na rapor yolladı.
Raporda "Baskıyla karşılaşmamız halinde temsilciyi geri çekeceğiz. Global Network Initiative üyesi olarak taahhütlerimiz ve Birleşik Milletler İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Kılavuz İlkeleri de dahil almak üzere politikalarımıza uygun olarak hükümet taleplerini incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Kısıtladığımız içeriğe dair detayları mevcut saydamlık süreçlerimiz doğrultusunda raporlamaya devam edeceğiz," denildi.
Raporda, milletvekilleri kadar yöneltilen sorulara ilişkin yanıtlar yer aldı.
Temsilciler, Facebook ya da Instagram ’da lokal mevzuatın ihlali yönünde bir bildirim yapılması sonrası işletilen süreç hakkında veri verdi. Temsilciler, bir bildirim alındığında önce Facebook Topluluk Standartları ya da Instagram Kalabalık Kuralları'na tarafından tahlil yaptıklarını, ihlalin tespiti durumunda içeriğin kaldırıldığını belirtti. Temsilciler; mali bilgiler, adres bilgileri ve tıbbi bilgiler de dahil edinmek üzere bedensel veya mali zarara yol açabilecek bireysel verileri ya da yasa dışı kaynaklardan elde edilen kuytu bilgilerin olduğu içeriklerin kaldırıldığını açıkladı. Kamuya mülk olmuş kişiler ve özel kişiler arasında fark yapıldığını da aktaran temsilciler, meşhur kişilere ilişkin önemli saldırıları ve ünlü kişinin aracısız olarak gönderi veya yorumda etiketlendiği belirtilmiş saldırıları kaldırdıklarını kaydetti. Temsilciler; insan hakları savunucuları, gazeteciler ve hükümet yetkilileri gibi fena niyetli bilgisayar korsanları kadar amaç gücenme olasılığı daha yüksek olan birey gruplarına da güvenlik programı aracılığı ile koruma konusunda asistan olduklarını aktardı.
ALGORİTMA İÇİN ‘GÖNDERİLER İLHAM VEREBİLİR ’ YANITI
Sosyal Ağ platformlarına yöneltilen en fazla eleştirilerden biri olan verilerin süzülmesinden oluşan algoritma hakkında temsilciler, “Açıklanmış tipte içeriklerle tıklama, beğenme, yorum yapma veya paylaşma gibi ne şekilde etkileşim yapılma yönelimi olduğuna dayalı kolay etkileşim bazlı sinyaller dahil edinmek üzere binlerce sinyali, haber kaynağında gönderileri sıralamak için kullandığı konusunda şeffaf davrandık” yanıtı verdi. İnsanlara bakmak istedikleri ve kıymetli buldukları içeriği görünüm umuduyla algoritma oluşturduklarını savunan temsilciler, “Toplum hakkında özel baskı taşıyan bir gönderi birisine gönüllü olarak daha pozitif vakit harcaması için ilham verebilir ya da bir milli parkın fotoğrafı birisine doğada daha pozitif vakit geçirmesi için ilham verebilir” örneğini sundu. Reklam konusunda ise yalnızca “Kullanıcılar, gördükleri reklamları saptamak için verilerinin nasıl kullanıldığına ilişkin daha fazla veri alabilirler ve reklam tercihleri gibi reklam kontrollerinden faydalanabilirler. Bu ön sürüme erişebilen kullanıcılar, mahremiyet merkezine, Facebook ’un masaüstü versiyonundan ayarlar ve mahremiyet bölümlerine girerek ulaşabilmektedirler” bilgisi verildi.
Temsilciler, sosyal ağ platformuna yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Uğraş Edilmesi Hakkında Kanun ’daki değişiklikleri yakından peşine düşüp takip ettiklerini, tüzel şahsiyet tayin sürecini başlatmaya karar verdiklerini ve bu kararın Facebook ’un Kalabalık Standartlarını ya da hükümet taleplerinin değerlendirilmesine yönelik küresel süreci değiştirmediğini kaydetti. Ama, tüzel şahsiyet ödev ile ilgili “Bunlardan herhangi birine yönelik baskıyla karşılaşmamız halinde temsilciyi geri çekeceğiz. Global Network Initiative üyesi olarak taahhütlerimiz ve Birleşik Milletler İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Kılavuz İlkeleri de dahil elde etmek üzere politikalarımıza uygun şekilde hükümet taleplerini incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Kısıtladığımız içeriğe dair detayları mevcut saydamlık süreçlerimiz doğrultusunda raporlamaya devam edeceğiz. Türk toplumuna ve Türkiye'de açıklama özgürlüğü ve diğer insan haklarını korumaya dair bağlılığımızı sürdürüyoruz” denilmesi uyarı çekti.
KAR İÇİN ZARARLI İÇERİKLERİN KULLANILDIĞI İDDİALARINA TEKZIP
Temsilciler, kar etmek için bilinçli olarak insanları kızdıracak içerikleri öne çıkardıkları iddialarını “mantığa uygun olmadığı” gerekçesiyle yalanladı. Konuya ilişkin “Reklamlardan gelir elde etmekteyiz ve reklam verenler bize durmadan reklamlarını zararlı ya da kızgın içeriklerin yanına görmek istemediklerini belirtiyorlar. Ahlaki, işletmesel ve ürüne ilişkin motivasyonlarının tamamı bunun bütün tersi yönü muhabere ediyor... Kötü içeriği desteklediğimiz ve buna aleyhinde bir şey yapmadığımız iddiası içten değildir” açıklaması yapıldı. (ANKA)
Haber Geniş bir şekilde Haberin detayları ve bilgisi verildi. Kaynak takip edilmektedir, yeni bilgiler geldiğinde anlık güncellenecektir. Kars Haber Yerel Kategorileri de mevcuttur.
FACEBOOK YORUMLAR