Başkan Alibeyoğlu; "Doğu Kapı sınır kapısının açılması önceliğimiz olmalı"

Başkan Alibeyoğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat başkanlığıda düzenlenen “Kars Ekonomi STK’ları ve İş İnsanları Toplantısı’na” katılım sağlayarak Kars ekonomisi ve ticareti açısından önem arz eden konuları dile getirdi.

Başkan Alibeyoğlu; "Doğu Kapı sınır kapısının açılması önceliğimiz olmalı"
03 Eylül 2023 - 12:58


Bir dizi program için Kars’a gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kars’ta faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve iş insanları ile bir araya geldi. Kars’ta faaliyet gösteren STK’ları ve Karslı iş insanlarını dinleyen Bakan Bolat, Kars adına notlarını aldı.

Toplantıda söz alan Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu; KATSO’nun meslek komiteleri ve Meclis Kurulu çalışmalarıyla sorunu teşhis eden, inisiyatif alan, çözüm üreten, aktif, yapıcı ve yönlendirici bir kurum olduğunu belirterek Doğukapı Sınır Kapısı’nın açılmasının gerektiğini, Doğu Kapı’nın Kars Ticareti ve geleceği için son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Sözlerinin devamında Alibeyoğlu “Türkiye- Ermenistan sınır kapısı (Doğu Kapı), Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ savaşından sonra Türkiye tarafından 3 Nisan 1993’te kapatılmıştır. Türkiye- Ermenistan sınırı 2023 yılı itibariyle Türkiye’nin tek kapalı sınırı olarak dikkat çekmektedir. Hali hazırda bu sınırda kapalı olan iki kapı mevcuttur. Bunlardan biri demiryolu üzerinden Gümrü kentine giden Kars’taki Doğu Kapı, ötekisi de karayolu üzerinden Erivan’a giden Iğdır’daki Alican Sınır kapısıdır. Kars’taki kapının açık olduğu 1993 öncesinde iki ülke arasındaki ulaşım Kars’ın Akyaka ilçesindeki Doğu Kapı Demiryolu Sınır Kapısı üzerinden sağlanmaktaydı. Söz konusu demiryolu Ermenistan’ın Gümrü kentine ulaşmaktadır. Ancak iki ülke arasındaki sınır kapıları kapalı olduğu için Türkiye ile Ermenistan arasındaki bağlantılar Gürcistan ve İran üzerinden yapılmaktadır. Dolayısıyla doğrudan yük taşımacılığının yapılmadığı Ermenistan’a Türk malları İran veya Gürcistan üzerinden ulaştırılmaktadır. Doğrudan bir ekonomik ilişki olmadığı için Ermenistan’la herhangi bir gümrük işlemi yapılmamaktadır.

1993 yılına kadar Türkiye ile Ermenistan arasında demiryolu ulaşımı için kullanılan ancak, 1993 yılında diplomatik sorunlar nedeniyle kapatılan Doğu Kapı Sınır Kapısı’nın Kars ekonomisine, ticaretine ve turizmine darbe vurmaktadır. Ülkemiz ve Ermenistan arasında son dönemlerde yaşanan diplomatik temasları yakından takip etmekteyiz ve bölge ve ülke ticareti açısından gerekli önlemleri almaktayız. Bu manada Kars’ın Akyaka ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Ermenistan’ın Gümrü şehrine yakınlığı ile dikkat çeken Doğu Kapı Gümrük Kapısı’nın tekrar açılmasını önemsemekte ve gümrük kapısının hem demiryolu hem de karayolu ile bağlantısı sağlanarak faaliyete geçmesini Ticaret Bakanlığımızdan talep etmekteyiz.” dedi.

Başkan Alibeyoğlu Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile Kars Lojistik Merkezi’nin Kars ili ekonomisine değer katacak oranda faaliyet gösteremediğini ve Kars ekonomisinin gelişmesine katkı sunamadığını belirterek Kars Lojistik Merkezi üstyapı inşasının tamamlanmasını ve Bakü Tiflis Kars Demiryolu Hattı’nın Kars Ekonomisine değer katacak şekilde geliştirilmesini Bakandan talep etti. Başkan Alibeyoğlu ayrıca Münfesih durumda bulunan firmaların durumlarını Bakan Ömer Bolat’a ileterek Münfesih Yasasının tekrar çıkarılması yönünde üye taleplerini de toplantıda dile getirerek Bakan Bolat’tan bu konularda destek talep etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum