Ani'de Fetih, Kars'ta Sıradan Bir Gün

Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan’ın 16 Ağustos 1064’te Ani’yi fethinin 959’uncu yıl dönümü Ani Ören Yeri’nde düzenlenen törenle kutlandı. Ancak bu kutlama sadece Ani ile sınırlı kaldı.

Ani'de Fetih, Kars'ta Sıradan Bir Gün
17 Ağustos 2023 - 11:47


Hafta boyunca yüzme, koşu, okçuluk ve bisiklet turu gibi etkinlikler düzenledi, fakat Kars’ta Ani’nin fethi ile ilgili broşür bayrak veya flamalara rastlanılmadı. Araştırmacı Yazar Sultan Aydın’ın arşivlerinden edindiğimiz Genelkurmay Başkanlığı emri yazısında 1964 tarihinden itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu kutlamalara iştirak ettiği ortaya çıktı. Kars genelinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin de katıldığı, kamu kurum ve kuruluşlarının duvarlarının bayraklarla donatıldığı fetih kutlamalarından Ani Ören yerinde sınırlı bir iki saatlik bir fetih kutlamasıyla Selçuklu Devleti hükümdarı Sultan Alparslan’ı ve ordusunu yâd ediyoruz.

16 AĞUSTOS 1064: ANİ-KARS’IN FETHİ HAKKINDA GENELKURMAY BAŞKANLIĞI EMRİ

16 Ağustos "Anadolu fethinin başlangıcı ve Türkiye'nin Temel Atılışı" olarak, Devlet Radyoları, Büyük gazeteler ve Millî Eğitim Bakanları ağzı ile dünyaya ilân edilmiştir. 

1964 deki 900. yıldönümünden beri, şanlı or¬dumuz Kars’taki birlikleri ile "Selçukluların Kars ilini Fethi Yıldönümü" bayramımıza katılarak, millî duygu ve coşkunluklarımızı arttıran bir ruh olagelmiştir. 

Genelkurmay Başkanlığımızın 1967 deki çok isabetli bir kararıyla artık "Kars Turizm ve Tanıtma Derneği"nin, her yıl yazılı dileğine lüzum kalmadan, 16 Ağustos Selçukluların Kars ilini Fethi'nin yıldönümü, Kara Kuvvetleri komutanlığına, Hava Kuvvetleri komutanlığı¬na ve Jandarma Genel komutanlığına gönderilen bir tamim ile "Daimi programa" alınarak ordumuzun öz malı olmuştur. 

Genel Kurmay Başkan¬lığımızın 17 Temmuz 1967 tarihli, "Per: 2028-314-67-Disiplin. 2. Ks." sayılı ve Konu: Kars İlinde yapılacak Selçuklu fethi yıldönümlerinin daimi prog¬rama alınması" özetini taşıyan tarihî ve millî kararının metni, aynen şöy¬ledir:
"İlgi: Kars Turizm ve Tanıtma Derneği Ankara Şubesinin 8 Temmuz 1967 tarih ve 24 sayılı yazısı"..
 
1- Kars ilimizde Selçuklu fethinin 1964 yılından beri her yıl 16 Ağustos'ta kutlama törenlerinin bu ildeki Turizm ve Tanıtma Derneğince ya¬pıldığı, bu törenlerde de Kars’taki birliklerin iştirak ettirilmesinin sağ¬lanması için her sene müsaade istendiği; hâlbuki bu büyük zaferin yıl dö¬nümünün kutlanmasında bu ilde bulunan birliklerin iştiraklerinin daimî programa alınması hususunun temini, ilgi yazı ile teklif edilmektedir.
 
2- Şerefli tarihimizde Selçuklu fethinin ve Malazgirt zaferinin müs¬tesna bir yeri vardır."
"Adı geçen dernek mensuplarının bu olayı canlandırması, dile getirmesi ve her sene yıldönümünde anması, Aziz milletimizin gururunu, Türk Silâh¬lı kuvvetlerinin de kahramanlık hislerini okşamaktadır.

3-  Bu töreni kutlama tarihlerinde, vazife ve durum müsaade ettiği müddetçe, Kars ilinde yapılacak Selçuklu fethinin Yıldönümünü kutlama törenlerine,, bu il merkezindeki Türk silâhlı kuvvetlerine mensup birlikle¬rin iştirak ettirilmesi ve bu hususun daimî programa alınması için, ilgili¬lere emirlerini rica ederim.

(imza)
Refik TULGA Orgeneral Genel Kurmay II nci Başkanı Y."
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum