14 Baro'dan ortak açıklama: "Halepçe Soykırım Olarak Tanınmalıdır"

Kars Barosunun da aralarında olduğu 14 Baro’dan ortak açıklama yapılarak, "Halepçe Soykırım Olarak Tanınmalıdır" denildi.

14 Baro'dan ortak açıklama: "Halepçe Soykırım Olarak Tanınmalıdır"
17 Mart 2024 - 09:31


Kars Barosu X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi; "Irak'ta Baas Rejimi güçleri tarafından Kürtlere karşı gerçekleştirilen Enfal Operasyonları kapsamında yüz binlerce kişi katledilmiş, yine bu operasyonlar sırasında 16 Mart 1988 tarihinde Halepçe'de 5 bin kişinin yaşamını yitirdiği, 7 bin kişinin ise yaralandığı kimyasal saldırılar yapılmıştır. Halepçe Soykırımı etkisi günümüze kadar devam eden, insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biridir.

Halepçe'de Kürtlere karşı kimyasal silahlarla gerçekleştirilen eylemler soykırım suçunun tüm unsurlarını oluşturmaktadır. Nitekim Norveç, İsveç ve İngiltere ile Irak Yüksek Ceza Mahkemesi tarafından Halepçe Soykırımı "Soykırım" olarak kabul edilmiştir.

Kimyasal silahların kullanılması 1925 tarihli Cenevre Antlaşması'yla yasaklanmış, daha sonra bir dizi başka sözleşme ile kimyasal silahların kullanılması savaş suçu olarak düzenlenmiştir. Öte yandan insancıl hukukun çerçevesini oluşturan dört Cenevre Sözleşmesi'nin ortak 3. maddesi de; niteliği ne olursa olsun her türlü savaş ve çatışmada sivillerin ve sivil yerleşim birimlerinin askeri hedef olamayacağını düzenlemiştir. Kürt halkı Baas Rejimi döneminde uluslararası hukukun en ağır suçlar olarak düzenlediği savaş suçu, soykırım suçu ve İnsanlığa karşı suçların tümüne maruz kalmıştır.

Bölge Baroları olarak; Kürtlere yapılan bu soykırımı kınamakta ve başta Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olmak üzere tüm hükümetlerden bu soykırımın soykırım olarak tanınmasını talep etmekteyiz.

Halepçe açık bir yara olarak hala insanlığın kalbinde kanamaktadır. Soykırımın 36. yıldönümünde hayatını kaybedenleri saygı ve rahmetle anıyoruz. Halepçe'yi hiçbir zaman unutturmayacağız. Unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum