
Yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ile milyonlarca kullanıcıya ulaşan OpenAI, şimdi de gözünü internet tarayıcıları pazarına dikti. Gelen son bilgilere göre şirket, yapay zekayı odağına alan yepyeni bir tarayıcıyı çok yakında kullanıcıların beğenisine sunacak.
OpenAI'ın Yeni Tarayıcısı İnternet Deneyimini Nasıl Değiştirecek?
Reuters tarafından servis edilen habere göre, OpenAI'ın doğrudan üretken yapay zekâ teknolojisini temel alan tarayıcısı önümüzdeki haftalar içinde resmi olarak tanıtılacak. Bu yeni tarayıcının en büyük vaadi, internet siteleriyle olan etkileşimimizi kökten değiştirmek. Kullanıcıların geleneksel tıklama yöntemleri yerine, ChatGPT benzeri bir sohbet arayüzü üzerinden yazarak veya konuşarak internette gezineceği belirtiliyor. Bu devrim niteliğindeki yaklaşım, şimdiden teknoloji meraklıları arasında büyük bir heyecan yaratmış durumda.
Yapay Zeka Destekli Tarayıcı Pazarında Rakipler Kimler?
OpenAI'ın bu alana iddialı bir giriş yapmasına rağmen, pazarda yalnız olmadığını belirtmekte fayda var. Yapay zeka odaklı tarayıcılar konusunda rekabet giderek artıyor. OpenAI'ın duyurusundan hemen önce ve sonra tanıtılan önemli rakipler şunlar:
- Comet: Dün, Perplexity şirketi tarafından tanıtılan yapay zekâ odaklı tarayıcı.
- Dia: Daha önce The Browser Company tarafından geliştirilen ve yine yapay zekayı merkeze alan bir başka tarayıcı.

OpenAI'ın Merakla Beklenen 'Açık' Yapay Zeka Modeli Ne Zaman Gelecek?
Tarayıcı haberlerinin yanı sıra, OpenAI cephesinden bir diğer önemli gelişme de ilk “açık” yapay zeka modeliyle ilgili. Şirketin, 03 mini modeline yakın güçte bir model tasarladığı ve bunu yakında kullanıma sunacağı aktarılıyor. Daha önce haziran ayında çıkacağı duyurulan bu model, geçtiğimiz ay resmi olarak ertelenmişti. Yeni takvime göre modelin yaz sonunda yayınlanması bekleniyor.
CEO Sam Altman Erteleme Kararını ve Modelin Geleceğini Nasıl Açıkladı?
OpenAI CEO’su Sam Altman, erteleme kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, sürecin biraz daha zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Altman, “Açık modelimiz için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Model haziran ayında değil yaz sonunda çıkacak. Araştırma ekibimiz beklenmedik ve oldukça şaşırtıcı bir şey yaptı. Bunun beklemeye çok ama çok değeceğini düşünüyoruz. Ancak biraz daha zamana ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı. Altman, daha önceki açıklamalarında ise ilk açık kaynak modelleri hakkındaki vizyonunu şu sözlerle özetlemişti: “Önümüzdeki aylarda, akıl yürütme özelliğine sahip güçlü bir açık kaynak yapay zeka modeli yayınlayacağız. Bunun için heyecanlıyız ve modeli kullanışlı hâle getirmek adına geliştiricilerle konuşmak istiyoruz. Bunu çok ama çok iyi bir model hâline getirmeyi hedefliyoruz!”
Kaynak: Haber Merkezi - Serhat TV