Susuz Hayvan Pazarı açıldı

Kars’ın Susuz ilçesinde Hayvan Pazarı düzenlenen törenle açıldı. Açılışta konuşan İstanbul Halk Ekmek A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama, “Hayvan ithalatında ve tarımda da beşli çeteler var.” dedi.

Susuz Hayvan Pazarı açıldı
16 Mart 2024 - 16:21


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile Susuz’a kazandırılan canlı hayvan pazarının açılış törenine İstanbul Halk Ekmek A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özgen Nama, CHP’li Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, Damal İlçe Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya, CHP Kars eski İl Başkanı Taner Toraman, Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Eren Alp, CHP’li Susuz İlçe Belediye Başkanı Oğuz Yantemur ile çok sayıda davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende yöresel aşık Mustafa Ahmetoğlu, Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantermur için yazdığı ‘Sayın Başkanım’ adlı şiirini okudu.

Törenin açılış konuşmasını yaparak “Hayvan ithalatında ve tarımda da beşli çeteler var” diyen Nama, “Bugün çok mutlu bir andayım. Buraya gelirken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Belediye Başkan adayımız Sayın Ekrem İmamoğlu'na ‘Başkanım Susuz’a gidiyorum, hayvan pazarının açılışı var. Belediye Başkanımız Oğuz Yantemur beni davet etti. Sizinle beraber gitmeniz lazım. Mümkünse ikimiz birlikte gidelim’ dedim. Ama maalesef bugün İstanbul Sancaktepe Merto’sunun açılışı var. Bu nedenle Başkanımız gelemedi ve beni buraya gönderdi. Gönderirken de Kars, Ardahan ve Iğdır ile birlikte Susuz’a soğuk havada sıcak sevgilerini ve saygılarını iletmemi istedi. Ben de Susuzlu bir kardeşinizim. Burası zor bir coğrafya, kışı ayrı bir zor yazı ayrı bir zor. En önemlisi de kaynakların çok kısıtlı, yaşamın çok zor olduğu bir yöredir. Son 50 yılda özellikle 1950'den sonra en iyi örnek de Cilavuz Köy Enstitüsünün halidir. Bu coğrafya hayatın her alanında olduğu gibi ekonomide ve eğitimde fırsat eşitliğinin kalktığı bir halde bırakıldı. Yani burada yetişenlerin artık kolejlerde ve büyük kentlerdeki önemli okullarda eğitim gördüğü çocuklarla bizim çocuklarımızın yarışması Anadolu'nun her yerinde olduğu gibi zorlaştı. Çok zorlu koşullardan ve dönemlerden geçiyoruz bu coğrafyada. Hayvancılık bu bölge için en az eğitim kadar, en az ekmek kadar önemlidir. Zaten ekmeğimiz hayvancılıktan geliyor ve hayvancılık bu yöre insanının yaşamın önemli bir parçasıdır. Bizim için bu kutsal geçim kaynağımızdır. Bizi hayatın her alanına hazırlayan hayvancılık geçim kaynağımızdır. Burada hayvancılığı büyütmek için geliştirmek için inanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geldiğince tüm çorbaları sarf ediyoruz. İstanbul'un çevre köylerine gübre desteği, yem desteği ve mazot desteği sağlamaya çalışıyoruz. Oradaki çiftçileri kalkındırmaya çalışıyoruz ki belediyenin işi de değil üstelik. Ama bu ülkede hayvancılıkla adeta belirli tüccarlara teslim edilmiştir. Hep ‘beşli müteahhitlerden’ bahsederiz ya. Sanki betondan, ranttan, imardan, barajlardan olduğu gibi birçok alanlardan, yollardan devlet ihalelerinden sadece beşli müteahhitleri yok. Bugün hayvan ithalatında ve tarımda da ayrı alanlarda da beşli çeteler olduğu gibi irili ufaklı çeteler de var. Maalesef bu ülke tarım ve hayvancılık ülkesi iken dışa bağımlı bir hale getirildi. Bundan 40 yıl önce bu ülkede bir kişiye 2 canlı hayvan düşerken, bugün 4 kişiye bir canlı hayvan düşüyor. Bu Sürdürülebilir bir politika değildir. Bu bir çıkmazdır ve dışa bağımlılıktır. Buğdayda, canlı hayvanda dışa bağımlı hale getirilmişiz. Bunları kalkındırmamız ve yaşatmamız için her birimizin üzerine büyük görevler düşüyor. Bugün susuz Belediyesinin açmış olduğu bu pazarı çok kıymetli ve çok değerli buluyorum. Susuz’un köyleri, Ardahan'ın köyleri, Arpaçay’ın köyleri ve çevre ilçelerinin köylüleri buraya gelecek ve özgürce anlı açık bir şekilde hiçbir cambazın ve aracının gölgesinde kalmadan hayvanlarını alıp satabilecekler.” dedi.

Demir ise, “Bugün burada çok güzel bir günü yaşıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Susuz Belediye Başkanımız Oğuz Yantemur'u kutluyorum. Yerel yönetimler yani Belediye Başkanlığı statükocuysa, sadece çöp vergisini, su vergisini toplar, İller Bankasından gelen para ile çöpü toplar, toplanmazsa çıkar gider. Böylece belediye başkanlığı yapmış olur. Ama belediye başkanı mücadeleci ise beldesini, ilini, ilçesini Oğuz Başkan gibi seviyorsa tuttuğunu koparır ve Susuz’a yeni hizmetler getirir. Belediyelerde 5 yıl çok kısa bir süredir. Şimdi bunların devamı olan projeler vardır. Her şeyi 5 yılda yapmak mümkün değildir. Bu nedenle bir belediye başkanı mücadeleci ise o ilin ve ilçenin daha fazla gelişmesi için o belediye başkanlığınu devam ettirmek lazım. Belediye başkanlarının sağcısı - solcusu olmaz. Bir siyasi partiden gelir mazbatayı aldıktan sonra rozetlerini çıkartır ve hizmete başlarlar. Sadece sağcı yada solcu kalmaz. Çünkü yok demeden herkesten kaynak alır ve ilini, ilçesini güzelleştirir. Sevgili başkanımız da bunu yaptı ve bun hizmetlerinde devamı için de kendisini tekrar bu seçimlerde de seçmemiz gerekiyor. Biz de, İstanbul'da, İzmir'de başkanının yanındayız.” ifadesini kullandı.

Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur ise konuşmasında şunları söyledi; “İnşallah önümüzdeki dönemde de hayvan pazarımızın hemen yanında yem fabrikamızı süt ve et entegre tesisimizi, saman pazarımızı da faaliyete geçireceğiz. Tüm hemşerileriniz bundan emin olsunlar ki CHP belediyeleri olarak Susuz ilçemiz ile birlikte Ardahan’ın ilçelerine de doğalgazı da getireceğiz. Bildiğiniz gibi AK Partili adaylar ‘Biz olursak doğal gaz gelir, biz olursak su gelir ve hizmetler gelir’ derler. Ama siz olmadınız Biz bunu yaptık. Yollar da yapıldı, hayvan pazarı da yapıldı. Halk Ekmek de yapıldı. Biz yaptık. Siz olmadığınız çiftçi istihdamı yapıldı. Son 30 yılın en fazla hizmeti bizim dönemimizde getirildik. Sakın ve sakın sadece AK Partili belediyeler yapar’ yalanlarına inanmayın. Hayır, biz çalmadan, çırpmadan, kimseye rant sağlamadan bu hizmetleri yaptık. Önümüzdeki dönemde de yapmaya devam edeceğiz. Susuz’da 2019 yılından bu yana bizlere çeşitli destekler veren, tohumları bize gönderen, çiftçimizin yanında olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e selam olsun. Bizleri iş makineleri ile destekledi, iki adet minibüs gönderdi bir kere bir adet kar küreme aracı gönderdi. Susuz’da bu hayvan pazarının yanı sıra yolların yapımında, çoban evlerinin yapımında bizlere destek veren her aradığımızda yanımızda olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Başkan Adayımız Sayın Ekrem İmamoğlu'na ilçe halkım adında Susuz’dan, Kars'tan, Iğdır’dan ve Ardahan'dan Selamlar gönderiyoruz. Çok teşekkür ediyoruz. Yine bu dönemlerde bizi destekleyen ve yanımızda duran, Susuz halkına, ekibime, belediye çalışanlarıma teşekkür ediyorum. 31 Mart’ta Kars ve Ardahan ile birlikte tüm ilçelerimizi CHP belediyesiyle kavuşturacağız sosyal demokrat belediyecilikle yeniden taçlandıracağız”

Konuşmaların ardından katılımcıların kurdele kesimiyle Hayvan Pazarı hizmete açıldı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum