Şampiyonlar Liginden Konferans Ligi'ne Düşülür Mü?

Şampiyonlar Liginden Konferans Ligi'ne düşülür mü sorusunun cevabı evettir. Ancak takımın hangi aşamada elendiğine göre değişkenlik göstermektedir.

Şampiyonlar Liginden Konferans Ligi'ne Düşülür Mü?
01 Mart 2024 - 12:52 - Güncelleme: 01 Mart 2024 - 12:53

UEFA Şampiyonlar Ligi' nin eleme aşamasının başlamasıyla takımların puanları oluşmaya başladı. Grup maçlarına katılan kulüplerin aldıkları puanlar ila galibiyetleri hangi ligde oynayacaklarını belirleyecek. Konferans Lig' de mücadeleye Şampiyonlar Ligi grup aşamasında elenen takımlar katılır. Grubundaki karşılaşmalarda üçüncü olan spor kulüpler Konferans Lig' inde oynar. Hangi takımların düşeceği ön eleme, Playoff ila grup maçlarının puan durumlarına göre ortaya çıkar.

Konferans Ligi Nedir?

Konferans Ligi, UEFA tarafından 2021-22 sezonundan itibaren organize edilmeye başlanan spor turnuvasıdır. Amacı, UEFA’ da yer alan ülkelerinden daha çok takımın organizasyonlara katılabilmesidir. Avrupa Ligi ila Şampiyonlar Ligi'nden ayrı düzenlenmektedir. Kupa mücadelesine daha fazla kulübün katılmasını hedefleyen organizasyon Avrupa' nın üçüncü kupasını verecektir.
Turnuvanın süresi başta 2021- 2024 yılları olarak belirlenmiştir. Turnuvaya dahil olacak spor takım listesi, belirli aşamalardan sonra oluşmaktadır. Burada oynayacak 32 takımların her biri 4 takımlı gruplarda mücadele edecek. Sekiz grubun olacağı ligde, takımlar gruplarda deplasmanlı toplam 6 maç yapacak.
Maçların Avrupa Ligi karşılaşmalarıyla aynı gün yapılacağı açıklandı. Grubunda lider olarak çıkan 8 takım doğrudan 16 turda mücadeleye hak kazanacak. İkinci olan kulüp, UEFA Avrupa Ligi' inde, üçüncü takım ise play-off karşılaşmalarında boy gösterecektir.
Playoff elemelerini geçen 8 takımda son 16 tura katılacak. Türkiye Süper Lig' de 3. ila 4. olan takımlar Konferans Lig'inde oynayacak. Yalnızca Türkiye Kupası şampiyonu takım UEFA Avrupa Ligi' ne katılacaktır.
2023-24 sezonunda Konferans Ligi’ndeki takımlar arasında Fenerbahçe, Adana Demirspor, Beşiktaş' tır. Adana Demirspor ilk defa Avrupa' da oynayacaktır. Kulüp 2.ön eleme turuna katılarak Fiorentina ila mücadele etmiştir. Adana Demirspor istediği başarıyı yakalayamamıştır. Lig’ de yer alma hakkını kaybetmiştir.
Ayrıca Beşiktaş' ın 2024- 25 sezonunda ligde tekrar oynama şansı bulunmaktadır. Galatasaray ila Fenerbahçe ise Şampiyonlar Ligi' nin farklı aşamalarında kendini gösterecektir. Bu kulüplerin sezon boyunca sergileyecekleri performans bir sonraki sezon hakkında fikir oluşturacaktır.
Avrupa kupalarına kaç takımla takılım sağlanacak, hangi turda mücadeleye başlanacak vb. soruların cevapları Türkiye' nin UEFA Ülke Puan sıralamasını da etkilemektedir. Buda spor kulüplerimizin piyasa değerlerinin artmasına yahut azalmasına neden olur.

Şampiyonlar Ligi’nden Konferans Ligi’ ne Nasıl Düşülür?

Şampiyonlar Ligi’nden Konferans Ligi’ ne düşme farklı şekillerde olmaktadır. Konferans Ligi’nde oynayan takımların belirlenmesi;

  • UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme ila birinci eleme turlarında mağlup olan takımlar düşer.

  • Avrupa Kupası maçlarında yeterli performansı yakalayamayan kulüpler düşmektedir.

  • Türkiye Süper Lig normal sezonunu 3. ila 4. sırada bitiren takımlar bu ligdedir.

2021 yılında başlayan bu turnuva, organizasyona bağlı ülkeleri Avrupa' da temsil eden takımların sayısını artırma amacı taşımaktadır. Türkiye ve diğer ülkelerden onlarca takım ülkelerini temsil için çalışmaktadır. Yeni uygulanan sitemde ülkelere Avrupa futbol arenasında uzun süre kalma fırsatı vermektedir.
Playoff mücadelelerinde elenen takımlar şanslarını Konferans Lig' indeki deneyecektir. Playoff turundan lige 10 takım gelir. Burada oynayacak takımların bilgileriyle şampiyonlar ligi maç özetleri çeşitli platformlarda yayınlanır. Yayınlara erişim bazı sitelerle TV kanallarında ücretlidir.
Maçların takibi için Türkiye’ de internet siteleri ila TV 8,5 kanalı kullanılabilir. TV 8,5 kanalındaki canlı yayınlar ücretsizdir. Aynı zamanda şifre yahut abonelik istemez.  Hd kalite yayınlarda görüntü kararması gibi sorunlar olmaz. Takip ettiğiniz takımın maç saati geldiğinde kolayca izlersiniz.
Dijital içerik platformu, Exxen üzerinden de canlı karşılaşmalar izlenir. Ancak buradaki içeriklere erişim üyelik şartına bağlıdır. Ayrıca hesaplardan yararlanma paralıdır. Yani üyeliğiniz ardından para ödeyerek maçlara ulaşabilirsiniz.
Takip ettiğiniz yayınlarla takımınızın ligdeki durumunu görürsünüz. Üstelik Exxen’ in uygulamasını cihazınıza indirerek maçlara hızla erişirsiniz. Yer veya zaman sıkıntısı yaşamadan karşılaşmaları izleyebilirsiniz. Ayrıca üyelik aldığınızda maçların kaydedebilirsiniz. Ama bazı şartlara uymanız gerekir.
Kayıt edeceğiniz yayını izlemeniz gerekmez. Tek tuşa basarak kaydı başlatırsınız. Ancak kaydınızın başarılı olması için naklen yayının başlamış olması gerekiyor. Yayın üzerinden 24 saat geçmemişse geriye sararak kaydedebilirsiniz. Kaydınızı 7 gün içerisinde izlemeli ya da arşivlemelisiniz. Çünkü bu süre bittiğinde içerik silinir.

Konferans Ligi’ndeki Takımlar

Şampiyonlar Liginden Konferans Ligi'ne düşülür mü: Evet, düşülmektedir. Takımlar, ön elemlerde yada diğer aşamalardaki performanslarıyla Konferans lig’ de oynama hakkı kazanırlar. 2023- 2024 sezonunda ligdeki takımlardan bazıları;

  • Fenerbahçe: Grup maçlarındaki performansıyla lider olarak son 16 turuna katılıyor. Turdaki rakipleriyle 15 Şubat' ta ilk maçlarını yapacak, Rövanş karşılaşmalarına ise 22 Şubat 2024 tarihinde çıkacak.

  • Lille: Tam adıyla Lille Olympique Spsorting Clup. Fransız spor kulübü, 1901' de kurulmuştur. Grup performansıyla lider konumunda lige çıkmıştır.

  • SK Slovan Bratislava: Slovakya takımı da grubundan birinci çıkarak son 16 tura kaldı.

  • Maccabi Tel Aviv: İsrail spor kulübü, başarısıyla bir üst turdadır. Kadrosundaki güçlü isimler başarı getirmiştir.

Bunlar dışında Victoria Plzen, Club Brugge, Aston Villa, Fiorentina, PAOK takımları son 16 turundadır. Playoff mücadeleleri sonunda yapılacak kurayla rakipleri belirlenecektir. Kura çekimleri ila maçların yayınların 100’ den fazla ülkede canlı yayınlanır. Spor tutkunları bu yayınları izleyebilir.
Türkiye’ de sadece iki kanalda yayın yapılır. Yukarda belirttiğiniz gibi Exxen ila TV 8,5 dışında internetten karşılaşmalar takip edilebilir. Ancak resmi yayın kuruluşları bunlardır. Dijital canlı maç izle futbol sunan BeIN Sport benzeri kanallardan takımınızı takip edersiniz.
Maçların naklen yayınları yanında özetler, yorumcuların değerlendirmelerine ulaşırsınız. Telefon, bilgisayar, tablet üzerinden yayınlar seyredilir. Şifresiz, ücretsiz, hd kalite yayın TV 8,5 kanalındadır. Maç tarihlerinde buradan canlı maç keyfi yaşarsınız. Üyelik açmadan kolayca tüm müsabakaları seyredersiniz.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum