KAÜ'de ilk dersin mesajı net oldu; "Atılımların lokomotifi bilim ve eğitimdir"

Kafkas Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı açılış törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı verdiği ilk derste önemli konulara değindi.

KAÜ'de ilk dersin mesajı net oldu; "Atılımların lokomotifi bilim ve eğitimdir"
10 Kasım 2023 - 09:17
Özel uçakla sabah saatlerinde Harakani Havalimanına gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, il protokolüyle birlikte havalimanında fidan dikimi gerçekleştirdi. Kars Valiliğini ziyaret ederek şeref defterini imzalayan Bakan Yumaklı, Vali Ziya Polat’tan brifing aldı.

Bakan Yumaklı daha sonra Kafkas Üniversitesi 2023-2024 akademik yılı açılış törenine katıldı. Burada ilk dersi veren Yumaklı yaptığı konuşmasında, “Türkiye yüzyılının en önemli önceliklerinden birisi bilimde, eğitimde elzem olan atılımların yapılması. Biliyoruz ki atılımların lokomotifi bilim ve eğitim. Çünkü bilim ve eğitimle desteklenmemiş diğer katılımların kadim kalacağı aşikar. Dolayısıyla bilimde ve eğitimde gereken ilerlemeleri kaydetmeden diğer alanlarda bağımsız ve güçlü bir konuma gelmenin imkan ve de ihtimali yoktur. Bu vizyonun adımları son yirmi bir yılda atıldı. Hali hazırda da devam edecek Bugün üniversite sayımız 76’dan 208 çıkmış. 81 ilimizin tamamı kendi üniversitesine kavuşmuştur. Elbette gençlerimizin üniversiteye gitmeleri çok daha kolay hale gelmiş. Fiziki ve sosyal imkanları iyileştirilmiştir.” dedi.

2024 yılında YÖK’e ayrılan bütçenin yaklaşık 341 milyar liraya ulaştığını söyleyen Yumaklı, “Yine devlet yurtlarındaki nicelik ve nitelik artışıyla birlikte öğrenci kredilerindeki bizim zamanımızda gerçekten çok komik rakamlardı. Bir öğün yemeğe karşılık geliyordu. Artık bugün çok daha iyi bir şartta, bir rakamda var. Yine merkezi yönetim bütçesinden ayrılan paylara bakılacak olduğunda en üste gelen paylardan birisi yine eğitim ve öğretimle ilgili. Milli Eğitim Bakanlığı bütçelerimizde yine en büyük paya sahip olmuş YÖK'e ayrılan 2024 bütçesi yaklaşık 341 milyar liraya ulaşmıştır. Elbette bu kaynakların çok daha fazla olmasını arzu ederiz ama hepimizin içini yakan 11 ilimizi etkileyen dünyanın görmüş olduğu en büyük felaketlerden birini yaşadık. Doğal olarak belki bir süre yine imkanlarımızı zorlayarak eğitime en üst bütçeye ayıracağız. Ancak bu sürecin geçmesiyle beraber hakikaten hepimizin arzu ettiği rakamlara ulaşacağız. Öğrencilerimizin, hocalarımızın üniversitelerimizin daha iyi koşullarda eğitim ve araştırma yapabilmeleri için her türlü özveriyi göstereceğiz. Bununla birlikte üniversite demek her şeyden önce ‘nitelik’ demektir. Nicelik açısından bugüne kadar görmüş olduğumuz şartlarda önemli bir yol kat ettik. Şimdi bunların içeriğini, nitelik olarak doldurmamız gerekir. Ben bu arzumuzun, bu dileğimizin yerine geleceğini düşünüyorum. Hiçbir kuşkum yok, çünkü hakikaten bunu bütün samimiyetimle söylüyorum. Ben de sizler gibi aynı yaşlarda olan 2 evlada sahibim. Onların azmini, kararlılığını gördükçe hem ülkemizin geleceğine hem de milletimizin ileriye mağrur hedeflerine ulaşacağına dair inancım hakikaten artıyor. Yapacağımız işlerle yine özellikle gücün ve çıkarların çok daha fazla öne çıkacağı, önümüzdeki yıllarda güçlü olmanın da taşlarını döşemiş olacağız. Elbette üniversitelerimiz, şehirlerimiz için son derece önemli. Her üniversite içinde bulunduğu şehrin mutlaka ki ruhunu yansıtır. Dolayısıyla üniversitemizin başarısı sadece üniversite başarısı değil aynı zamanda Kars'ın, Türkiye'nin ve Türkiye'den umudu olanların başarısıdır.” ifadesini kullandı.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum