Kars'taki 235 Proje Değerlendirildi

İl Koordinasyon Kurulu Temmuz ayı Toplantısı, Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Kars’ta bulunan 235 projenin durumu ele alındı.

Kars'taki 235 Proje Değerlendirildi
19 Temmuz 2023 - 08:49


Kafkas Üniversitesi Prof.Dr. Hüsnü Kapu, Vali Yardımcısı Muhammet Enes Çıkrık, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Taşkın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Uğur Özerden, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve yatırımcı kurumların yöneticilerinin katıldığı toplantıda, il genelinde 2022 yılından devam eden ve 2023 yılında yapılacak olan yatırımlar ile ilgili sunumlar yapılarak, koordinasyonu gerektiren konular istişare edildi.

Kamu kurum kuruluşların temsilcilerinin yatırımlarını anlattığı sunumlar öncesi değerlendirmelerde bulunan Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, kurumlar arası koordinasyonun önemine değinerek, mevsim şartlarının kısa olduğunu ve projelerde buna göre önlem alınması gerektiğini söyledi.

Projeler ile ilgili açıklama yapan Vali Öksüz, “İlimiz için önem taşıyan yatırım programında yer alan yatırımları, geldikleri son noktayı ve gerçekleşme durumları hakkında kısa bir bilgi vermek suretiyle bir araya geldik. Bugün mevcut yatırımlarımızın durumunu ve varsa koordinasyon gerekirse buradaki kurumların iş birliğiyle, koordinasyonuyla çözülmesi gereken hususları da görüşmüş olacağız. Toplantısının hayırlı olmasını temenni ediyorum.

İlimizde yatırım takip sistemimizde 9 sektörde 235 adet projemiz bulunmakta. Bu projelerin toplam tutarı 24 milyar 746 milyon 829 bin 444 lira, önceki yıllar harcama toplamı 1 milyar 705 milyon 733 bin 200 lira, toplam yıl ödeneği de 1 milyar 185 milyon 702 bin 703 liradır. Yıla harcama tutarı yani 2023 yılı harcama miktarı da şu ana kadar 286 milyon 194 bin 993 lira olarak gerçekleşmiştir. 235 projenin dağılımına baktığımızda; 13’ünün tamamlandığını, 116’sının devam ettiğini, 19’unun ihale aşamasında olduğunu, 83 adetinin henüz başlamadığını ve 4 tane işimizin de tasfiye edildiğini görüyoruz.

Yatırımcı kuruluşlar bazında projelerimize baktığımız zaman; DSİ 24. Bölge Müdürlüğünün 79, Milli Eğitim Müdürlüğünün 40, TCDD 4. Bölge Müdürlüğünün 28, Karayolları 18. Bölge Müdürlüğünün 27, Kars Belediye Başkanlığının 11, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğünün 11, Kars Şeker Fabrikası ve Sarıkamış Belediye Başkanlığının 7, Erzurum Orman Bölge Müdürlüğünün 6, İller Bankası Erzurum Bölge Müdürlüğü, Kapızman Belediye Başkanlığı, Kars Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğünün 1’er projesi bulunmaktadır.

Projelerimizin sektörel dağılımında da; 92 tarım, 57 ulaşım, 45 eğitim, 17 imalat, 12 diğer kamu sosyal hizmetleri, 4 sağlık, 3 diğer kamu iktisadi hizmetleri, 3 konut ve 2 enerji olduğunu görüyoruz.

İlçeler bazında da projelerimizin dağılımı; Merkez’de 101, Sarıkamış’ta 27, Kağızman’da 26, muhtelif ilçede 21, Arpaçay’da ve Selim’de 15, Akyaka’da 13, Susuz’da 9 ve Digor’da 8’dir.” ifadesini kullandı.

Üretime dayalı projelerin bir an önce hayata geçirilmesi için kurum amirlerine talimat veren Vali Öksüz açıklamasını şöyle sürdürdü: “İlimizin her yönden kalkınması için bu yatırımlar elbette çok önemli. Bulunduğumuz tabii süreçte bundan yaklaşık 4 ay önce yaşadığımız deprem maalesef ülkemize çeşitli yönlerden zararlar verdi. Tabii ki bu aradaki planlama süreçleri, yatırımlarımız yönünde de ciddi sıkıntıları beraberinde getirdi. Ama şükürler olsun ki depremin yaralarını sarmak konusunda devletimizin bütün kurumları canla başla çalıştı, gayret etti, geldiğimiz noktada depremin yaralarını bir bir sardığımızı, vatandaşımızın mağduriyetini giderdiğimizi açık olarak görüyoruz. Oradaki konut yapımları başladı, hatta bir kısmı bu yılın sonunda teslim edilme aşamasında olacak. Oradaki hayatın normale dönmesi yönünde çalışmalar devam ediyor. İlimizde de burada bulunan kamu kurum ve kuruluşlarımızın tamamı sağ olsunlar, hepsi gayretle o bölgeye gerek yardım ulaştırması gerekse burada personel, araç görevlendirmek suretiyle o bölgede görev olmak suretiyle depremin oluşturduğu yaraların sarılmasına büyük katkıda bulundular. Ben katkı sağlayan tüm kurumlarımıza da bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum. Bizler tabii artık ülke olarak üretimi arttırmak, yatırım imkanlarını arttırmak dolayısıyla daha fazla istihdam sağlamak gibi hedeflerimiz var. Gerek kalkınma planlarımızda, gerek orta vadeli programımızda üretimi arttırmanın, tasarruf birikimi sağlayarak yatırımı arttırmanın ihracatın, istihdamın önemi kuvvetle vurgulanıyor. Onun için özellikle üretime yönelik yatırımlarımızın bir an önce tamamlanması bizler için çok büyük değer taşıyor. Özellikle büyük sulama projelerimiz var, bir an önce hayata geçmesi lazım. Şehrimizde halkımızın refahını yükseltecek katma değer sağlayıcı eğitimde, sağlıkta şehrimizin bir üst klasmana çıkmasına katkı sağlayacak yatırımlarımız var, bunların hepsini önemsiyoruz. Ama öncelikle tabii ki üretime katkı sağlayacak yatırımların bir an önce tamamlanmasını arzu ediyoruz. Onun için kurumlarımızın da bu noktada daha gayretli olması, yatırımların biran önce tamamlanması için elinden gelen gayreti göstermesini bekliyorum.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum