Dolar
42,5024
Euro
49,2500
© 2025 Kars Haber: Serhat Tv | Kars haberleri | Kars Son Dakika Haberler
Haber Yazılımı: Aladağ Bilişim

Muhammet Arslan: Ani Kazıları, Enkaz Arkeolojisi ve Kültür Mirası

Doç. Dr. Muhammet Arslan: Kafkas Üniversitesi'nden Ani Örenyeri Kazı Başkanlığı'na, kültürel miras ve arkeoloji alanındaki çalışmaları.

Yayınlanma
Güncelleme
2 Dk Okuma Süresi

Doç. Dr. Muhammet Arslan, Kars Kafkas Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra, kültürel mirasın korunması ve arkeoloji alanındaki çalışmalarıyla da tanınıyor. Arslan'ın kariyeri ve başarıları, kültürel alanda önemli bir figür olduğunu gösteriyor.

Doç. Dr. Muhammet Arslan'ın Kariyeri

Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde görev yapan Arslan, aynı zamanda 2019 yılından bu yana Ani Örenyeri Kazı Başkanı ve Ani Arkeolojik Alanı Alan Başkanı olarak da görev yapıyor.

Akademik çalışmaları ve kültürel miras alanındaki görevleriyle bilinen Doç. Dr. Arslan, üniversitenin sanat ve kültür faaliyetlerine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Eğitim ve Akademik Hayatı

Muhammet Arslan, Erzurum doğumlu olup ilk, orta ve lise eğitimini burada tamamladı. 2006 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nden dereceyle mezun oldu. 2017 yılında "Anadolu Selçuklu Çağı Cami ve Mescit Mimarisi" başlıklı doktora tezini tamamlayarak "Doktor" unvanını aldı.

Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde Doçent Doktor olarak görev yapan Arslan, kültürel mirasın korunmasına yönelik birçok önemli çalışmada yer aldı. Erzurum ve İstanbul V Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu üyeliklerinde bulundu ve halen Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu üyesi ve Yüksek Kurul üyesi olarak görevini sürdürüyor.

Arkeolojik Çalışmaları ve Uzmanlık Alanları

2019 yılından itibaren Ani Örenyeri Kazı Başkanı ve Ani Arkeolojik Alanı Alan Başkanı olarak görev yapan Arslan, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Hatay Afet Bölgesi Kazı Başkanlığı görevine getirilerek dünyada bir ilk olan “enkaz arkeolojisi” metodolojisini uyguladı.

Türk kültürü ve Anadolu Selçuklu mimarisi üzerine uzmanlaşan Doç. Dr. Arslan, Türk-İslam şehirleri ve mimarisi alanlarında çok sayıda çalışma yürüttü. Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda bildiriler sundu, konferanslar verdi ve çeşitli panellerde konuşmacı olarak yer aldı. 50’nin üzerinde bilimsel yayına imza atan Arslan, ayrıca çeşitli radyo ve televizyon programlarında kültür-sanat üzerine değerlendirmelerde bulundu ve popüler dergi ve gazetelerde yazılar kaleme aldı.

Yorumlar (0)

Yorum Yap

0 / 1000 karakter
Kaydırarak Doğrula
Küfür, hakaret, link paylaşımı ve spam içeren yorumlar yayınlanmayacaktır. IP adresiniz kayıt altına alınmaktadır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu sen yap!

İlk yorumu sen yap! Düşüncelerini bizimle paylaş.