
Son yılların en yağışlı mevsiminin yaşandığı Kars’ta çayır meralar otlarla kaplandı. Kadınlar, yemeklik olarak kullanılan ve şifalı olarak bilinen 'evelik' otu toplamak için yeşile bürünen meralara çıktı. Kadınlar onlarca ot türü içinde buldukları evelik otunu topladılar. Büyüklerinden şifalı olduğunu duydukları evelik otunun, lor dolması, yumurta ile kavurması ve daha birçok yemek türünde kullanıldığını belirten kadınlar, genelde yaz aylarıyla birlikte çayır ve meralarda kendiliğinden yetiştiğini belirttiler.
Evelik toplayan Kadınlar, “Geleneksel, yeşil, Egenin nasıl kendine göre ot kültürü var, bizim de evelik, yemlik, kuş ekmeği ebegümeci vardır. En çok çorbayı evelikle yaparız. Evelik, doğada ekilmeden biten, pazı ve ıspanak familyasından olan bir bitkidir. Bu antibiyotik içerir. Sağlık ve şifa kaynağı olan bir bitki olduğu için tarlalardan, meralardan toplayarak, kurutarak kışa hazırlarız. dediler.