Bakırhan, Kars'ta "Halk Buluşması"na katıldı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, memleketi Kars'ta partisince düzenlenen "Halk Buluşması"na katıldı.

Bakırhan, Kars'ta "Halk Buluşması"na katıldı
22 Kasım 2023 - 14:25


Iğdır’dan kara yoluyla Kars’a gelen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, bir düğün salonunda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, 50+1 sisteminin usulünde sorun olmadığını, zihniyette problem olduğunu söyledi.

Kars’tan aldığı kültürden dolayı gururlu olduğunu söyleyen Bakırhan, “Kars denildiği zaman HEDEP, HEDEP denildiği zaman biraz Kars akla geliyor. Bir Karslı olarak, burada yaşayan biri olarak bugün HEDEP fikriyatını savunan, mücadelesini yürüten biri olarak da Kars’tan aldığım kültürü, mücadele geleneğinden dolayı da gururluyum. bana bu demokratik anlayışı aşılayan 80 öncesinden günümüze kadar devrimcilik yapan bu kenti, emekçileri, ezilenleri savunan Kars’taki bu mozaik kardeşliğin ortak yaşamasına sebep olan devrimci arkadaşlarımızı, yoldaşlarımızı selamlamak istiyorum.” dedi.

İsrail ve Filistin savaşının kapitalizmin bir parçasını olduğunu dile getiren Bakırhan, “Kapitalizm büyük bir kriz yaşıyor, kapitalizm eşittir krizdir. Sürekli çabalıyor, kendisini ayakta tutmaya çalışıyor. Son dönemde de vekalet savaşlarıyla aslında biraz kendisini, siyasetini ayakta tutmaya çalışıyor. İsrail ve Filistin arasındaki savaş da bunun bir parçasıdır. Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesi de bunun bir parçasıdır, Karabağ’daki çatışmalar da bu vekalet savaşlarının bir parçasıdır. Tabi kapitalizm krizle boğuşuyor, Türkiye bundan çok azade değil. Türkiye, krizlerle değil Türkiye bir çöküşü yaşıyor. Türkiye hem ekonomide hem demokraside hem insan haklarında hem demokratik değerlerde hiçbir dönem olmadığı kadar ciddi bir çöküşü, çürümeyi, krizi yaşıyor. Türkiye’nin dört bir yanında açlık, sefalet çığlıkları geliyor, öğrenciler barınamıyor, emekliler geçinemiyor, 30milyonu aşkın insan açlık sınırı altında yaşıyor. Belki Karslı hemşehrilerimiz de bu sorunu yaşıyor, sobasını yakamıyor, kombisini açamıyor, çocuğunun cebine harçlık koyup okula gönderemiyor. Bu sadece Kars’a has değil Türkiye’nin tamamı aynı sefaleti yaşıyor.” ifadesini kullandı.

50+1 sistemini de eleştiren Bakırhan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdi 50 + 1 tartışmaları var ve bunu icat eden AKP kurmayları bize şunu söylüyordu; “aman ha susun. Türk tipi başkanlık sistemi geldiği zaman Kürt meselesi çözülecek, Aleviler eşit yurttaş olacak, milli gelirden aldığınız pay 20 bin dolara çıkacak, açlık olmayacak, sefalet olmayacak, var içinde yaşayacağız, yokluğu görmeyeceğiz, çocuklarımız hepsi refah içerisinde umutla, mutlu bir şekilde yaşayacak” diyorlardı. Şimdi aradan birkaç yıl geçti bu Türk tipi başkanlığı icat edenler diyorlar ki; “Biz bu sistemi, unsuru değiştirelim.” Biz de Erdoğan’a, AKP’ye diyoruz ki; mesele usulde değil, mesele sizin zihniyetinizdedir. Bir sistemde adalet, hak, demokrasi yoksa, halka emekçiye sistematik değilse böyle krizlerle dolu olur, 5 yıl kendini idame ettirir 5 yıl sonra başka bir usul aramak zorunda kalırsınız”

2024 Mart ayında yapılması planlanan yerel seçimlerde izleyecekleri yol haritasını da açıklayan Bakırhan, “Önümüzdeki dönem seçimler var, iradesi gasp edilen Kars halkı da çok iyi biliyor, biz seçimlerde en başta kayyum atanan belediyelerdeki kayyumları o büyük saraya göndereceğiz. AKP belediyelerinin kötü yönetimlerinden dolayı, demokrasi bilmeyen demokratik yerel yönetimleri bilmeyen belediyeleri demokratik yerel yönetimlerle buluşturacağız. Biz artık Batı’da da halkımızın yoğun yaşadığı her yerde halkımızın yönetimlerde bulunmasını sağlayacak bir yöntem belirleyeceğiz. Halkımız sadece Kürt illerinde değil, Türkiye’nin her yerinde kesinlikle temsil edilmelidir, önümüzdeki dönem yerel yönetimlerde stratejimiz bu olacaktır.” diye konuştu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum