Alibeyoğlu'ndan Kars İçin 20 Öneri

Kars Belediye Eski Başkanı Naif Alibeyoğlu, Kars için 20 öneri sundu

Alibeyoğlu'ndan Kars İçin 20 Öneri
05 Ağustos 2023 - 09:56


İnsan doğduğu, büyüdüğü şehri seçemiyor bütün geleceğini etkileyecek olsa bile. Kabulleniyor ve seviyor. Oysa bir kent sizi seçiyorsa sorumluluğunuz bir ömür boyu sürecek demektir. İki dönem belediye başkanlığım döneminde yaptıklarımız unutulmaz izler bıraktı ve Kars uzun yılların olumsuzluklarını önemli ölçüde aştı... Başarı ve saygınlıkla anılır oldu; umut oldu…
Sonrasını hep birlikte yaşadık; özetle Karsımız kaybeden oldu. Bu durumdan hepimiz sorumluyuz. Yalnış seçimler doğru sonuçlar doğurmuyor…
Bugün emeğimizle oynuyorlar geleceğimizle, hayatlarımızla…
Çöken ekonomimizle; büyük göç devam ediyor, işsizlik, gelecek kaygısı sıradanlaşmış, umutsuzluk ekmeğimize katık olmuş durumda. Yaşadım diyebilmenin kaynağı kütürel etkinlikler kentimizi çoktan terk etmiş, sportif başarılar uğramaz olmuş, çocuklarımız, gençlerimiz önünde boynumuz eğik… Hastalanmak hakkımız dahi yok; tedavi içinse yollara düşmek, başka şehirlere gitmek zorundayız hâlâ. Seçim öncesi atılan temellerin kazıkları çok şey anlatıyor bizlere.
Özelimizde Hayvan Pazarı’nda yaşanan kavgalara, ölümle sonuçlanan çete, tefeci hesaplaşmalarına, karayollarına mahkûmmuşuz gibi yaşanan kazalara “cinayetlere”mağruz kalıyoruz. Canımız yanıyor, canlar yitiriliyor. Ahlar vahlar, başımız sağ olsunlar kalıyor geriye. Yetmiyor elbette… Nereye kadar susacağız. Şimdi değilse ne zaman konuşacağız!..
Çözüm bizde, çözüm ellerimizde…
Bölgemizi bu olumsuzluklardan arındırmak ve ekonomimizi canlandırmak için, bir kısmını daha önce sunduğum proje ve önerilerimi paylaşıyorum;
1- Bütün Karslıların birincil söylemi
YÜKSEK HIZLI TRENİN KARS’A KADAR GETİRİLMESİ.
2- KARS’TA KAFKASYA SERBEST BÖLGESİ MUTLAKA KURULMALI.
3-Kuraklık tehlikesine karşı topyekün fidan dikimi- ağaçlandırma kampanyası başlatılması lazım.  
4- Çılgın projeler yerine rakımı birbirine yakın bögelerde borular döşenerek boşa akan barajların fazla sularının azalan barajlara takviyesi sağlanabilir.
5- KARS’TA DOĞALGAZA YÜZDE 50 SÜBVANSİYON UYGULANSIN
Devlet, kışın yoğun geçtiği -15 derecenin altına düşen Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzurum gibi illerde özellikle DOĞALGAZA en azından Aralık, Ocak ve Şubat ayları için yüzde 50 sübvansiyon uygulasın.  
Kardeş Şehrimiz  Norveç’in Kirkenes Şehrinde kişi başına gelir 82.840 SAGP 73.550 dolar (Kars’da 2 bin 500 dolar civarında) olmasına rağmen devlet özel sübvansiyon uyguluyor.  Bizde kıyı kentlerinde, sıcak bölgelerde de aynı vergi, aynı asgari ücret… Kars’a her şeye artı ulaşım maliyetleri , sekiz ay yakıt, kat kat kışlık giyecek vb vb . 
Peki iç göç nasıl önlenecek !
6- Turistik Doğu Ekspresi Kars’a erken saatte gelmelidir. 
Direkt Kars’ı görmeye gelen yolcuların geceyarısı getirilmesini kabullenmiyoruz. Zira yolcular da bu duruma tepkili. Acil çözüm bekliyoruz.
7- Yıllar önce Kafkasya’ya da hitab edecek Bölge Hastanesi Kars’ta kurulacaktı. 
Ama nafile…
Hastalarımız hala civar illere, özellikle Erzurum’a, metropollere sevkediliyor…
150 yıllık Hastane Binası ayakta dimdik duruyor. Son yirmi yılda üç hastane binası yapıldı, yıkıldı.
Yeter artık !
TAM DONATILI BÖLGE HASTANESİ kurulmalı, 
Artık Hastalarımız Erzurum yollarında ölmesin…
8- TURİZM; Çıldır Gölü ile Sarıkamış arasında kayak tesislerine Kars merkezinden geçen raylı sistemle turizme yönelik nostaljik tren seferleri yapılmalı.
Sarıkamış ve Çıldır Gölü üzerinde Norveç'teki kardeş kentimiz Kirkenes Belediyesi'nin desteğiyle kurt köpekli ve ren geyikli kızak getirebiliriz, ayrıca atlı kızak ve snowmobillerle safari düzenlenmesi bölgemizde kış turizmini patlatacak. Bölge kış sporlarının merkezi olacaktır.
8- Çıldır Gölü’nün etrafı ağaçlandırılarak milli park ilan edilmeli. Yazın da burada su sporları yapılmalı. 
9- Akyaka ile Sarıkamış arasında tren seferleri başlatılmalı.
10- Turizm yollarının açıldığı, kültür, inanç ve yayla turizminin canlandığı, yüzü gülen bir Şehir olmalı KARS…
Digor’daki BEŞ KİLİSE
Kağızman Camuşlu’daki 10 BİN YILLIK YAZILIKAYA
VE ANİ’nin yeterince tanıtılması,
Hatta Ermenistan’la diyaloglar başlarsa ANİ’DEKİ İPEK YOLU KÖPRÜSÜ ONARILARAK GÜNÜ BİRLİK ( Köprüden geçip Ani’yi görmeye gelen her kişibaşı 50-100 dolar alınarak )TURİZME AÇILMALI. 
11- Stadyumu olmayan tek il Kars…
Acilen Kars’a yaraşır ŞEHİR STADYUMU yaptırılmalı.
12- Uluslararası Kafkas Kültürleri Festivali,
Uluslararası Altın Kaz Film Festivali, 
Uluslararası Aşıklar Bayramı yeniden başlatılmalı.
Yöresel Ürünler Festivali yapılmalı.
13- Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu ile Tiflis ve Bakü’ye YOLCU TAŞIMACILIĞI başlatılmalı .
Türkiye’deki ray genişliği 143,5 cm. Eski Doğu Bloku’nda 152 cm. olduğu için boji değişimi Gürcistan’ın Ahılkelek’te yapılmakta ve hayli zaman almakta, Kars’taki Lojistik Merkez işlevsiz kalmaktadır. Kars’ın nefes alması ; Tiflis ve Bakü’ye yolcu taşımacılığının da başlatılması için   Ahılkelek’ten Kars’a kadar çift ekartman rayı döşenmelidir.
14- KARS’DA UYGULAMALI HAYVANCILIK LİSESİ GİBİ MESLEK LİSELERİ AÇILMALI…
İşsizler ordusuna katılan üniversite öğrencilerinin geldikleri nokta ortadadır. Oysa illerin potansiyeli yoğun olan sektörlere göre uygulamalı eğitim okulları açılıp, okulundan mezun olan öğrencilere uzun vadeli, düşük faizli kredi desteği verilerek üretim sürecine dâhil olmaları sağlanabilir. Böylelikle kalifiye işgücü sağlanacak, üretim yoğunlaşacak,işsizlik büyük bir sorun olmaktan çıkacaktır.
Örneğin; Kars’da uygulamalı Hayvancılık Lisesi, Turizm Lisesi,  Sarıkamış’ta Ormancılık Lisesi, Turizm Lisesi, Akyaka,Arpaçay, Digor, Kağızman , Selim ve Susuz’da Tarım ve Hayvancılık Liseleri açılabilir.
Hayvancılık lisesinde; ahır nasıl olmalı, hayvana hangi yemler verilecek, hayvanın tımarı, sütün sağımı, peynirin, yağın yapılması vb. uygulamalı bir şekilde görülecek. Bu okullardan mezun olan öğrenciler hayvancılığı daha bilimsel ve rantabl yapacaklardır.
15- KÖYLÜ KÖYDEN KOPARILDI. ACİLEN KÖYLERDE TAŞIMALI SİSTEME SON VERİLİP KÖY OKULLARI YENİDEN AÇILMALI.
16- Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle Alternatif Enerji; güneş, rüzgar, hidrojen ve pil hatta deniz dalgalarından enerji üretilebiliyor. Özellikle Japonya’da devletin imkanlarıyla her evin çatısına Güneş Enerji Panelleri yerleştirilmekte binaların sıcak su, ısınma ve aydınlatması sağlanmaktadır. Artık kimi solar sistemler hava kapalı olsa bile şarj edebilme özelliğine sahiptir.
Yine Allahuekber Dağları, Kol Dağı, Ziyaret Dağı, Balıklı Dağ, Kısır Dağı, Akbaba Dağı, Aladağ, Aşağıdağ, Yahni Dağı ve Karadağ gibi yoğun rüzgar alan dağlarımıza Rüzgar Gülü türbinleri yerleştirilerek ihtiyacımız olan eneri elde edilebilir.
17- KORUMALI TARIM 
Toprak korunmalı, su korunmalı, iklim korunmalı, köylü korunmalı, tarım korunmalı !
“Dünyada kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olma” gururu artık yaşatılmıyor bize…
Kendi kendine yeterliği, yani bağımsızlığı kabul edilirken; bir ülkenin gırtlağındaki lokmanın dışa bağımlılığı, hele bu denli verimli topraklara ve çalışkan çiftçilere sahipken kabul edilemez.
Sorunun kaynağı tarımsal üretimin dışa ve dövize bağımlı hale getirilmesinde ve üreticinin borçlandırmalarla ürün yetiştirmesinin çözümsüzlüğünde aranmalı.
-Bir an önce toprakların toplulaştırılması sağlanıp KORUMALI TARIMA geçilmeli. -Tarımsal üretimde Hollanda gibi merkezi planlama yapılmalı. -Çiftçimizle birlikte ne üreteceği belirlenmeli. 
-Devlet teşvikleri üretimde; tohum, gübre, ilaç, sulama, mazot, elektrik vb. giderleri doğrudan ve bir plan çerçevesinde kullanılmalı. 
-Ziraat Mühendisleri üreticinin üretim sürecinde zorunlu ve bedelsiz yer almalı. 
-Verimlilik ve sağlıklı ürün temel olmalı. GDO lu yiyeceklerden kurtulmalı organik tarıma ağırlık verilmelidir. 
-Elde edilecek ürüne ise o günün değerinden alım garantisi verilmelidir. 
Özeti bu…
Unutulmamalı ki sağlıklı beslenen insanlar, sağlıklı ve doğru düşünen insanlardır.
18- ATIK SU, KATI ATIK PROJELERİ ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMELİ. 
19- ORGANİZE BESİ BÖLGESİ PROJESİNDE BİR AN EVVEL HEDEFE ODAKLANILMALI.
20- 2004 yılında başlattığımız SARRKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA ETKİNLİKLERİ ile amaç ayrıca bu savaşta yer almış Alman, İngiliz, Fransız, en önemlisi Çarlık Rusya’sı ve Osmanlı Tebaasındaki halkların çocuklarını davet edİP ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIYARAK barışın tesisine yönelik ama aynı zamanda da bu etkinliklerle Kars ve Sarıkamış'ın ekonomisinin canlandırılması olmalı.
Ayrıca; SARIKAMIŞ VE KARS’IN KIŞ OLİMPİYATLARINA ADAY GÖSTERİLMESİNİ HEDEFLEMELİYİZ. 
Saygılarımla…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum