THY 92 Yılda Zirveye Nasıl Uçtu? İşte Rekorlar ve Yeni Bomba Rotalar!

Türk Hava Yolları 92 yaşında! 5 uçaktan 479'luk dev filoya uzanan başarı öyküsü, Guinness rekoru ve 2033 hedefleri. Türkiye'nin gökyüzündeki gururunun dünü, bugünü ve geleceği. İşte yeni rotalar ve büyüme planları!

THY 92 Yılda Zirveye Nasıl Uçtu? İşte Rekorlar ve Yeni Bomba Rotalar!
21 Mayıs 2025 - 17:28

Türkiye’nin gökyüzündeki milli gururu Türk Hava Yolları (THY), 20 Mayıs 1933 tarihinde başlayan ve başarılarla dolu yolculuğunda 92. yılını idrak ediyor. Kuruluşunda küçük, butik bir havayolu şirketi olarak faaliyete geçen THY, bugün dünya havacılık endüstrisinin zirvesinde yer alan bir deve dönüştü.

Ekoturk.com'un haberine göre; İlk kurulduğunda yalnızca 24 kişilik bir kadroya ve 5 uçaktan oluşan mütevazı bir filoya sahip olan Türk Hava Yolları, günümüzde 479 uçaklık devasa filosuyla dünyanın en fazla ülkesine uçuş gerçekleştiren havayolu unvanını gururla taşıyor. 2012 yılından bu yana bu önemli unvanı kimseye kaptırmayan milli bayrak taşıyıcı, 130’dan fazla ülkeye kanat açarak küresel ölçekte tanınan bir marka haline geldi.

Gökyüzündeki Zirveye Uzanan Bu Uzun Yolculuk Nasıl Başladı?

Şirketin temelleri, 20 Mayıs 1933’te Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak “Devlet Hava Yolları İşletmesi” adıyla atıldı. Takvimler 1938 yılını gösterdiğinde ise Ulaştırma Bakanlığı’na bağlanarak “Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğü” ismini aldı. O dönemki mütevazı filosunda King Bird, Junkers F-13 ve ATH-9 gibi dönemin uçak modelleriyle başlayan bu serüven, geçen on yıllar içinde uluslararası bir başarı hikayesine evrildi. 1936 yılında uçak sayısını 8’e, koltuk kapasitesini ise 64’e çıkaran THY, o günlerden bugüne milyonlarca yolcuya hizmet veren dev bir operasyona dönüştü. Dünya genelinde sayısız prestijli ödül kazanan şirket, hem Türkiye’nin hem de küresel havacılık sektörünün parlayan yıldızı olmayı sürdürüyor.

Küresel Bir Marka Haline Geliş Sürecinde Hangi Önemli Adımlar Atıldı?

Türk Hava Yolları (THY), 1933 yılındaki mütevazı başlangıcından itibaren havacılık sektörüne adını altın harflerle yazdırmayı başardı. Şirket, ilk yurt dışı seferini 1947 yılında Ankara-İstanbul-Atina güzergahında gerçekleştirerek uluslararası arenaya adım attı. 1953 yılında ise bugünkü ismi olan “Türk Hava Yolları” adını alarak küresel bir marka olma yolundaki en önemli adımlarından birini attı. 1961 yılında Atlantik Okyanusu’nu aşan ilk uçuşunu başarıyla tamamlayan THY, 1985’te filosuna kattığı Airbus A310 uçaklarıyla Uzakdoğu ve okyanus aşırı destinasyonlara seferler düzenlemeye başladı. 1983’te kuruluşunun 50’nci yılını kutlayan Türk Hava Yolları, o dönemde dahi 3 kıtada yılda 2,5 milyon yolcu taşıyarak ne denli hızlı bir büyüme kaydettiğini gözler önüne sermişti. Bugün ise dünyanın dört bir yanına yayılan geniş uçuş ağıyla milyonlarca yolcuyu güvenle ve konforla taşıyor.

"Dünyanın En Çok Ülkesine Uçan Havayolu" Unvanı Nasıl Kazanıldı ve Tescillendi?

Türk Hava Yolları, 2012 yılından bu yana “Dünyanın En Çok Ülkesine Uçan Havayolu” unvanını kesintisiz bir şekilde elinde bulunduruyor. Bu olağanüstü başarı, Aralık 2022’de Guinness Dünya Rekorları tarafından da resmi olarak tescillendi. Milli bayrak taşıyıcımız, “En Çok Ülkeye Uçan Havayolu” unvanıyla havacılık tarihindeki saygın yerini daha da perçinledi.

100. Yıl İçin Belirlenen Hedefler Neler ve Kaç Yolcuya Ulaşılması Planlanıyor?

Şu anda 479 uçaklık filosuyla dünyada 131 ülkede 352 farklı noktaya uçuş gerçekleştiren Türk Hava Yolları (THY), Cumhuriyetimizin 100. yılına denk gelen 2033 yılı hedefleri doğrultusunda da çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şirket, belirlediği stratejik plan kapsamında 2033 yılında uçak sayısını 813’e yükselterek, yıllık 171 milyon yolcu taşımayı hedefliyor. 2025 yılı Mart ayı sonu itibarıyla elde edilen verilere göre, havayolu şirketinde 7 bin 652 pilot ve pilot adayı bulunurken, 16 bin kabin memuru da gökyüzünde hizmet veriyor.

2025 Yılında Hangi Yeni Destinasyonlara Sefer Başlatılması Planlanıyor?

92’nci kuruluş yıl dönümünü kutlayan Türk Hava Yolları (THY), 2025 yılında da uçuş ağını yeni destinasyonlarla genişletmeye devam etmeyi amaçlıyor. Havayolu şirketi, uçak müsaitliği ve pazar koşullarının elverişliliğine bağlı olarak aşağıdaki yeni noktalara sefer başlatmayı hedeflemektedir:

  • Suudi Arabistan’ın Abha kenti
  • Mısır’ın Aswan şehri
  • Rusya’nın Mahaçkale kenti
  • İspanya’nın La Coruna şehri
  • Azerbaycan’ın Lenkeran kenti
  • Fransa’nın Nantes şehri
  • Sudan’ın Port Sudan kenti
  • Kazakistan’ın Atyrau şehri
  • Pakistan’ın Sialkot kenti
  • Somali’nin Hargeisa şehri
  • Polonya’nın Katoviçe kenti
  • Kamboçya’nın başkenti Punom Pen
Kaynak: ekoturk.com

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum