Piyasalar Nefesini Tuttu: Bu Veriler Haftaya Damga Vuracak!
Küresel piyasalar yeni haftada makroekonomik verilere odaklandı. ABD-Çin tarife anlaşması ve Powell'ın mesajları etkili oldu. Enflasyon, faiz beklentileri, Trump'ın anlaşmaları ve borsa hareketleri gündemde. Gözler TCMB enflasyon raporunda.

Küresel pay piyasaları, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında sağlanan geçici gümrük tarifesi anlaşmasının ön plana çıktığı geçtiğimiz haftayı genel olarak pozitif bir seyirle tamamlarken, yatırımcıların gözleri gelecek hafta açıklanacak olan önemli makroekonomik verilere çevrildi. Yurt içinde ise piyasalar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kamuoyuyla paylaşacağı enflasyon raporuna odaklanmış durumda.
ABD-Çin Ticaret Gerilimi ve Fed'in Politikaları Piyasaları Nasıl Etkiliyor?
Ekoturk.com'dan alınan bilgiler doğrultusunda, ABD yönetiminin uygulamaya koyduğu korumacı ticaret politikaları kapsamında gündeme gelen gümrük tarifelerine ilişkin gelişmeler, küresel piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. ABD ile Çin’in, karşılıklı olarak uyguladıkları gümrük tarifelerini 90 gün boyunca indirme konusunda bir anlaşmaya varması, piyasalarda bir süredir hissedilen stresi ve belirsizliği bir miktar azaltmasına rağmen, tarifelerin düşük oranlarda da olsa uygulanmaya devam edecek olması ve gelecek dönemde olası yeni restleşmelerin yaşanabileceğine dair soru işaretleri varlığını koruyor.
Gümrük tarifelerinin ABD ekonomisine olan etkilerinin kısmen izlenmeye başlandığı bu kritik dönemde, Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikası stratejilerine ilişkin verdiği mesajlar öne çıktı. Powell, ekonomik ortamın 2020 yılından bu yana önemli ölçüde değiştiğini ve bankanın mevcut para politikası stratejisinin gözden geçirilmesinin, bu yaşanan değişikliklere ilişkin kendi değerlendirmelerini yansıtacağını ifade etti. Mevcut gözden geçirme sürecinde son 5 yıllık deneyimlerin ışığında bankanın stratejik çerçevesinin çeşitli yönlerini yeniden ele alacaklarını belirten Powell, uzun vadeli politika faizi seviyesine dair birçok tahminin yukarı yönlü güncellendiğini belirterek, “Daha sık ve potansiyel olarak daha kalıcı arz şoklarının olduğu bir döneme giriyor olabiliriz” dedi.
Enflasyon Verileri ve Faiz İndirimi Beklentilerinde Son Durum Ne?
Mevcut gözden geçirme sürecinde son beş yılın deneyimlerinden öğrenilenler üzerine kapsamlı tartışmalar yürütüldüğünü belirten Powell, gelecek aylarda konsensüs bildirisindeki belirli değişikliklerin değerlendirilmesini tamamlamayı planladıklarını aktardı.
Öte yandan, uygulanan gümrük tarifelerinin küresel ticareti sekteye uğratabileceği ve enflasyonist baskıları yeniden canlandıracağına yönelik endişeler devam ederken, ABD’de son açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesi, söz konusu gerginliğin bir miktar azalmasına yardımcı oldu.
Analistler, salı günü açıklanan enflasyon verilerinin tarifelerin etkilerini kısmen yansıttığını belirterek, özellikle mayıs ayı enflasyon verilerinde gümrük vergilerinin fiyatlar üzerindeki etkilerinin daha net olarak anlaşılabileceğini belirtti.
Bununla birlikte, Fed’in, enflasyonda yıllık bazda gözlemlenen yavaşlamaya rağmen para politikası adımı atmak için tarife politikaları nedeniyle oluşabilecek fiyat baskılarının daha da belirginleşmesini bekleyeceği yönündeki öngörüler artarken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in yapacağı faiz indirimine yönelik beklentilerin eylül ayına kaydığı görüldü. Güncel fiyatlamalarda bankanın yıl genelinde ise toplam 2 kez politika faizini indireceği öngörülüyor.
Trump'ın Orta Doğu Ziyareti ve Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının Değerlendirmeleri Neler?
Bu önemli gelişmelerin yanı sıra, ABD Başkanı Trump, 13-16 Mayıs tarihleri arasında dünyanın yakından izlediği Orta Doğu turu kapsamında sırasıyla Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) ziyaret etti. Trump, üç gün süren bu ziyaretinin ardından ülkesine yaklaşık 3,2 trilyon dolar değerindeki önemli anlaşmalarla döndü.
Diğer yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ile Çin’in karşılıklı gümrük tarifelerini geçici olarak düşürmesinin önemli bir gerilimi azalttığını ancak bunun ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini belirtti.
Tahvil ve Emtia Piyasalarında Son Durum Ne Oldu?
Bu gelişmelerin ışığında ABD tahvil piyasalarında genel olarak satıcılı bir seyir hakim olurken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yaklaşık 5 baz puanlık bir artışla haftayı yüzde 4,44 seviyesinden kapattı.
Emtia fiyatları söz konusu haber akışıyla karışık bir seyir izlerken, ABD ile Çin’in tarifeler konusunda anlaşma sağlaması, jeopolitik risklerin azalacağına dair oluşan beklentiler ve yatırımcıların kâr realizasyonu eğilimiyle gerileyen altının ons fiyatı geçen hafta 11 Kasım haftasından bu yana en sert haftalık düşüşünü kaydetti. Altının onsu geçen hafta yüzde 2,75 düşüşle 3 bin 200 dolara geriledi. Gümüşün ons fiyatı da yüzde 1,41 düşüşle 32,27 dolara indi.
Brent petrolün varil fiyatı haftayı yüzde 1,8 artışla 64,9 dolar seviyesinden tamamlarken, dolar endeksi de yüzde 0,8 yükselişle 101,1 seviyesine çıktı.
New York Borsası Haftayı Nasıl Kapattı?
New York borsasında geçtiğimiz hafta genel olarak pozitif bir seyir öne çıktı. Haftalık bazda New York borsasında;
- S&P 500 endeksi yüzde 5,27,
- Nasdaq teknoloji endeksi yüzde 6,81 ve
- Dow Jones sanayi endeksi yüzde 3,41 değer kazandı.
Kaynak: ekoturk.com
FACEBOOK YORUMLAR