MG7 Türkiye'de: CEO Dağtekin'den çarpıcı "ek vergi" açıklaması ve o fiyat için yapılan fedakarlıklar!

MG7 Türkiye'de! Doğan Trend CEO'su Dağtekin: "Satılabilir fiyat için fedakarlık yapıyoruz." Çin'e ek vergi etkili. SAIC kar gözetmiyor. Hedef sistemi döndürmek. MG7 fiyatı 2.470.000 TL'den başlıyor. Detaylar!

MG7 Türkiye'de: CEO Dağtekin'den çarpıcı "ek vergi" açıklaması ve o fiyat için yapılan fedakarlıklar!
27 Mayıs 2025 - 02:26

MG markasının merakla beklenen yeni sedan modeli MG7’nin Türkiye lansmanında önemli açıklamalarda bulunan Doğan Trend CEO’su Kağan Dağtekin, otomotiv sektöründe yaşanan zorluklara ve özellikle Çin menşeli araçlara uygulanan ek gümrük vergilerinin yarattığı baskıya dikkat çekti. Dağtekin, rekabetçi ve “satılabilir fiyatlara ulaşmak için ciddi fedakârlıklar yapmak zorunda­ olduklarını” ifade etti.

Ek Gümrük Vergileri Satış Fiyatlarını ve Stratejileri Nasıl Etkiliyor?

Dünya gazetesine özel açıklamalarda bulunan Doğan Trend CEO’su Kağan Dağtekin, özellikle Çin’e uygulanan ek güm­rük vergisi konusuna değinerek mevcut durumu şu sözlerle özetledi: “Avrupa dışından gelen araçlarda maalesef ciddi bir vergi farkı var. Bu durum, bizim gibi distribütörlerin fiyatlandırma stratejilerini doğrudan etkiliyor. Bu sebeple, müşterilerimize sunabileceğimiz satılabilir ve rekabetçi fiyatlara ulaşmak için hem üretici firma olan SAIC hem biz distribütör olarak hem de değerli bayilerimiz ciddi bir fedakârlık yapmak zorunda­ kalıyoruz. Bir anlamda, tabiri caizse, şu anda dükkanı dön­dürmeye, operasyonlarımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Açıkçası, şu an kar etme zamanı değil, ar zamanı, yani ayakta kalma ve var olma mücadelesi verdiğimiz bir dönem. En büyük önceliğimiz müşterilerimize ve bayilerimi­ze sahip çıkmaya çalışmak. Bu zorlu koşullar altında, şu an için ayda 100 adetle 500 adet arasında değişen çok minimal bir adet­le bu işi sürdürmeye çaba gösteri­yoruz. Şu anki temel derdimiz, kurduğumuz bu sistemi ve operasyonu bir şekilde çevirmek ve ayakta tutmak.”

Yeni MG7 Araba

Üretici SAIC'in Türkiye Operasyonuna Desteği Ne Düzeyde?

Üretici firma olan SAIC Motor'un bu süreçte kendilerine büyük bir katkı sunduğunu özellikle vurgulayan Dağtekin, “Bizim burada tek başımıza yapa­cağımız tasarruf ve fedakâr­lık, genel resme bakıldığında devede kulak kalır. Kurdu­ğumuz bu yapının, yani bayilerimizin ve servis ağımızın ayakta kalması için minimum satış adetleriyle bile olsa hayatımızı sür­dürebilmemiz lazım. MG markasının sadece Avrupa’daki satışla­rı yıllık 300 bin adede ulaşmış durumda ve Avrupa'da milyona ya­kın bir müşteri kitlesi var. Bu büyük potansiyel nedeniyle, Avrupa’da bir üretim tesisi kurmak için aktif bir arayış içindeler. Farklı Avrupa ülkelerinde al­ternatif üretim projeleri değerlendirilmeye devam ediyor. Avrupa’da nerede üretecek­ler, bu üretim tesisini inşallah Türkiye’de yapa­bilecekler mi, işte bu gibi kritik soru işaretle­ri ortadan kalkana kadar, ki bu da tahminen 1 ila 1,5 senelik bir süreç alabilir, mevcut sistemimizin bir şekilde yürümesi la­zım. İşte tam da bu yüzden, ana üreticimiz SAIC, herhangi bir kar gö­zetmeksizin, tamamen Türkiye'deki operasyonunu yaşatabilmek ve devamlılığını sağlayabilmek adına bizi destekliyor. SAIC, Türkiye’deki geçmiş dönemdeki başarımızdan, bi­zim Doğan Trend olarak markaya ve pazara olan yak­laşımımızdan ve en önemlisi de Türk müşterilerine olan sahiplen­me çabamızdan dolayı bizi bu zorlu süreçte destekliyor” şeklinde konuştu.

Yeni MG7 Araba

SAIC'in "Fedakarlığı" Maliyetlere Nasıl Yansıyor ve Servis Ağı Konusunda Son Durum Nedir?

SAIC’in Türkiye operasyonunu doğrudan sübvanse etme gibi bir şan­sının olmadığını, ancak farklı yöntemlerle destek sağladığını anlatan Ka­ğan Dağtekin, durumu şöyle detaylandırdı: “Ama şunu yapıyorlar; ürünün maliyetini, neredeyse malzeme bedeline kadar indi­riyorlar. Kendi kar marjlarını sıfırlıyorlar ki en azın­dan iş burada, Türkiye'de yürüyebilsin diye araçları bize neredeyse malzeme + işçilik se­viyesine yakın bir maliyetle sunuyorlar. Yani, bir kâr beklen­tisi olmadan bu ürünleri bize sağlıyorlar. Bize söylediklerine ve bizim de gözlemlediğimize göre, ‘öyle oldu­ğunu samimiyetle görüyoruz ki’ onlar da para kazanmamacasına, sırf Türki­ye’deki operasyon sürdürü­lebilsin, orada serviste, satışta çalışan kıymetli in­sanlar işini kay­betmesin diye bu fedakarlığı yapıyorlar. Evet, fedakârlık yap­tığımız bir dö­nemden geçiyoruz ama SAIC gerçekten bu süreçte bize çok iyi bir destek veri­yor” dedi. Bir dönem gündeme gelen ve yasal bir zorunluluk olan servis şartını karşılamak için bazı adımlar attıklarına da değinen Kağan Dağtekin, “Bizim bugün itibarıyla Türkiye genelinde 40’a yakın yetkili servisimiz zaten mevcut. Bu servislerden yaklaşık 20 adedini kendi şirket bünyemize geçirmemizle ve devralmakla ilgili bir sorunumuz yoktu. İlgili tebliğe tam uyum sağlamak için gerekli teknik ve hukuki konuları çözüp maliyet analizini de çıkarttık, ardından bayilerimizle de bu konuda prensipte anlaşmalarımızı yaptık ama bu senenin başında bu süreci durdurduk. Nedenini soracak olursanız, üretimle ilgili belirsizlikler (Avrupa'da veya Türkiye'de üretim yapılıp yapılmayacağı gibi) her şey netleşmeden, yani bu konuda kesin bir karar alınmadan, böyle büyük bir yatırıma girmeyi şu aşamada anlamlı ve doğru görmedik” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Güçlü performansıyla dikkat çeken ve 170 beygir güç üreten 1.5 litrelik turbo benzinli motorla Türkiye pazarına giriş yapan MG7, ülkemizde 2 milyon 470 bin TL’den başlayan lansman fiyatlarıyla otomobil severlerin beğenisine sunuldu.


Kaynak: Haber Merkezi - Serhat TV


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum