Kars'ta kurban satış ve kesim yerleri belirlendi

Kars Valiliği tarafından alınan Kurban Hizmetleri Komisyon kararları açıklandı. Kararda kurbanlık satış yerleri ve kurban kesim yerleri belirlendi.

Kars'ta kurban satış ve kesim yerleri belirlendi
17 Temmuz 2020 - 10:11


Kars Vali Yardımcısı Mehmet Zahid Doğu başkanlığında toplanan komisyonda, Kars Hayvan Pazarının kurban satış yeri olarak belirlenmesi ve kurban kesimi için mezbaha veya kurban kesim yerleri dışında kalan ve kurban kesimi için uygun olan yerlerde vatandaşlar dini ve hijyenik şartlara uyarak, umunun istifadesine sunulan cadde, sokak, park ve bahçeler haricinde özel mülkte kesilmesine karar verildi.
2020 Yılı Kurban Bayramında dini amaç ve ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların, kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak kesebilmelerini sağlamak amacıyla kurban satılacak veya kesilecek yerlerin belirlenmesi ve bu konulara ilişkin diğer hususlarla ilgili tedbirlerin alınması ile ilgili şartların düzenlenmesi için“ Kars Valiliği İl Kurban Hizmetleri Komisyonu” toplandı. 
Toplantıda alınan kararlar şöyle:
1- 26.06.2020 tarihli ve 31167 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ doğrultusunda, bütün kurum ve kuruluşların üzerine düşen sorumlulukları titizlikle yerine getirmelerine,
2- a)- Kars Hayvan Pazarının kurban satış yeri olarak belirlenmesine ve kurbanlık hayvan satışlarının bu alanda yapılmasına,
b)- Büyük baş hayvanlar için Belediye Mezbahanesi ve Kar-Et; küçükbaş hayvanlar için ise Kasaplar Hali’nin kurban kesim yeri olarak belirlenmesine ve Belediyede görevli bulunan kasapların sözü edilen yerlerde 31 Temmuz - 1-2 Ağustos 2020 tarihleri arasında görevlendirilmesine,
3- Kurbanlık hayvan satış yerlerinin tebliğ doğrultusunda, etrafı çevrili, hayvan giriş ve çıkışlarının kontrol edilebileceği, yetiştirici, satıcı ve diğer vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde hazırlanmasına, şartları uymayan yerlere satış yeri izni verilmemesine,
4- Kurban kesim yerleri dışında kalan ve kurban kesimi için uygun olan yerlerde, kendi bahçesi veya özel mülkünde kurbanlarını kendi imkanları ile kesmek isteyenlere dini ve hijyenik şartlara uyarak hayvana eziyet vermeden kesmelerine, umumun istifadesine sunulan cadde, sokak, park ve bahçelerde kurban kesilmesine müsaade edilmemesine ve kurban atıklarını poşetlemek suretiyle ağzı kapalı olarak Belediye elemanlarının alacakları uygun yerlere bırakılmasına
5- Hazırlanan kurban satış ve kesim yerleri 10 Temmuz 2020 Cuma gününden itibaren Kurul ve Komisyon üyesi kurum ve kuruluşların web sayfalarında yayınlanması,
6- İl ve İlçe müftülüklerince; İl ve ilçelerdeki kurban satış ve kesim yerlerinin açık adresleri, Din Hizmetleri Yönetim Sistemine (DHYS) 10/07/ 2020 Cuma günü mesai bitimine kadar girilmesi,
7- İlgili tebliğ doğrultusunda belediyece kurban satış ve kesim yerlerinde temizlik ve çevre düzenlenmesi vb. gerekli tedbirlerin alınması,
8- Kurbanlık hayvanlar için sevk raporları düzenlenmeden önce kulak küpe numaraları TÜRKVET veteriner bilgi sistemi veri tabanından mutlaka kontrol edilerek hayvanların veri tabanındaki bilgileriyle uyum gösterip göstermediğine bakılmasına,
9- Kurban edilen sığır cinsi hayvanlara ait kulak küpe veya pasaportların kesim yerlerindeki görevliler, muhtarlar, din görevlileri, belediye zabıta memurları aracılığı ile 14 Ağustos 2020 Cuma günü mesai bitimine kadar İl Tarım Müdürlüğüne teslim edilmesine,
10- Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Belediye Başkanlığınca kendi görev sahalarına giren ve “Kurban Hizmetleri Komisyonunca” belirlenen kurbanlık hayvan satış ve kesim yerlerinde kurbanlık hayvanların belge ve sağlık kontrollerinin yapılması için yeterli sayıda veteriner hekim ve araç görevlendirilmesine, kurban kesmek isteyen vatandaşlarımızın kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına, hayvan refahına ve çevre temizliğine uygun olarak bizzat kesmelerine ve vekâlet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmalarına ve yetkili kurumlarca kesim yerlerinde yeteri kadar din görevlisi, güvenlik görevlisi, kasap ve yardımcı personel bulundurulmasına,
11- Kurban olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek olanların tercih edilmesi gerektiğinin vatandaşa hatırlatılması,
12- Kurban satış ve kesim yerlerinde COVID-19 salgını sebebiyle Komisyonların İl Pandemi Kurulu tavsiyesi ve İl Hıfzıssıhha Kurulunun almış olduğu kararlar çerçevesinde gerekli tedbirleri alacaklardır.
a. Satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılması, en az 1,5 metre (3-4 adım) olacak şekilde fiziki mesafe kurallarına uyulması, satış ve kesim yerlerinin tüm girişlerinde ve içerisinde belirli mesafelerde el antiseptiği bulundurulması hususlarında gerekli tedbirlerin alınmasına,
b. Hayvan satış alanının etrafı sınırlandırılır, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar oluşturulur. Hayvan satış yerleri içinde uygun yönlendirmelerin yapılmasına,
c. Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) olacak şekilde kontrollü insan girişinin sağlanmasına,
d. Hayvan satış alanının giriş kapılarına ve uygun yerlerine, COVID-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelaların asılmasına,
e. Hayvan satış alanlarına ateş ve solunum sıkıntısı olanlar alınmamalıdır, Satış ve kesim yerlerinin girişlerinde vatandaşların ateşi ölçülerek, ateşi 38°C üzerinde olanlara tıbbi maske takılması, girişlerine izin verilmemesi ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmesinin sağlanmasına,
f. Müşterilerin hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarıların yapılmasına.
g. Hayvan satış alanında insan kalabalığı ve belirli yerlerde yoğunluğu önlemek için uygun hayvan satış üniteleri oluşturulur. Bu üniteler arası mesafenin en az 2 metre olmasına,
h. Her hayvan satış ünitesinin uygun yerinde el antiseptiği veya hijyeni sağlayacak uygunlukta kolonya bulundurulmasına,
i. Hayvan satış alanı içerisinde ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavaboların oluşturulmasına,
j. Girişte el antiseptiği kullanılmasına,
k. Ateşi ve solunum sıkıntısı olan, COVID-19 tanısı olan veya temaslısı müşterilerin, hayvan satış alanlarına girmemesinin sağlanmasına,
l. Hayvan satış alanlarında maske takılmasına,
m. Müşteri ve satıcıların hayvan satış alanlarında fiziki mesafeye uymalarının sağlanmasına,
n. Müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmamasının sağlanmasına,
o. Yeterli sayıda lavabo ve tuvalet olmasının sağlanmasına,
p. Abdesthanelerde ve tuvaletlerde yeterli malzeme olması için gerekli tedbirlerin alınması ve devamlı sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurulmasına,
q. Satıcıların geceledikleri yerde yataklar arası mesafe, en az 1,5 metre olmalıdır. Satış ünitesinde bulunan satıcıların diğer satış ünitesinde olanlarla temas etmemesine,
13- Bilgilendirme kapsamında aşağıdaki çalışmalar yapılacaktır.
a. Kurban ibadetinin dini ve toplumsal boyutları hususunda bilgilendirme yapılmasına,
b. Başta kist hidatik, şarbon, bruselloz, kırım kongo kanamalı ateşi, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere toplum ve çevre sağlığı, etin usulüne uygun işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatın çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi ve benzeri konularda vatandaşlar aydınlatılır. Ayrıca COVID-19 nedeniyle dikkat edilmesi gereken kurallar özenle hatırlatılır. Zoonotik hastalıklar ve COVID-19 ile ilgili bilgilendirici tabelaların hayvan satış yerleri ve hayvan kesim yerlerinde uygun alanlara asılmasına,
c. Kasaplar; su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanmalıdır. Her hayvan kesiminden sonra, eldiven değiştirilmeli, kesim aletleri yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.
14- Kurban satış yeri görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış), koyun ve keçi için 1 yaşını doldurmamış (koyun, semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir) kurban vasfı taşımayan hayvanların kurban satış yerine alınmayacağı ve satışına izin verilmeyeceği,
15- Kurban kesim yerlerindeki atıkların öncelikle değerlendirilmesine, herhangi bir kirliliğe sebep olmasının engellenmesi için gerekli tedbirlerin Kars Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğünce alınmasına, bu konu ile ilgili müracaatların 153 nolu telefonla Zabıta Müdürlüğüne ve 181 nolu telefonla da çevre hattına bildirilmesine, köylerimizde de kurban atıkları ile ilgili olarak muhtarlıklara tebligat yapılmasına, İmam-Hatipler tarafından camilerde vaaz ve hutbe yoluyla duyurulmasına,
16- Kurban kesim hizmetleri ile ilgili yapılacak çalışmalar hakkında İl Müftülüğü tarafından yazılı, görsel basın yoluyla ve camilerimizde vaizlerimiz ve hatiplerimiz tarafından halka ve cemaate,  Belediyesi Zabıta Müdürlüğünce halka duyuru yapılmasına,
17- Mezbaha ve kurban kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşasının önlenmesi için randevu sisteminin getirilmesi ve hayvan kesimi, yüzme, et paylaşımı ve benzeri işlemler esnasında sıra bekleyenleri sıkıntıya düşürmeyecek şekilde gerekli tedbirlerin alınmasına,
18- Kurban satış ve kesim yerlerinde; dini vecibelere, sağlık şartlarına, hayvan refahına ve çevre temizliğine uyulması hususunda Müftülükçe camilerde hutbe, vaaz ve yerel TV de açıklamalar yapılmasının sağlanmasına ve gerekli görevlendirmelerin yapılmasına,
19- Kurban bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların sevklerinin kontrol ve denetimi açısından İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Belediye Zabıtası ile sıkı işbirliği ve koordinasyon sağlanarak, belgesiz hayvan hareketlerine karşı düzenlenen yol kontrol ve denetimlerin sayısının artırılmasına,
20- Kurban kesim hizmetleri irtibat bürosunun Kars İl Müftülüğünce belirlenmesine ve gerekli bilgilerin İl Müftülüğüne ait 0474 212 6915 ile 05433702073 nolu telefonlara müracaat edilmesine Kars Valiliği Kurban Hizmetleri Komisyonunca karar verildi.  

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum