Kağızman kayısısına yoğun ilgi

Geçmişte Rusya’ya ihraç edilen Kağızman kayısısına Türkiye’den yoğun ilgi.

Kağızman kayısısına yoğun ilgi
26 Temmuz 2020 - 09:36

Türkiye iç piyasasında Kağızman kayısısına oluşan yoğun ilgi nedeniyle Rusya’ya yapılan ihracat durduruldu.

Kars’ın Kağızman İlçesi’nde geçim kaynaklarından birini oluşturan kayısı, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere çeşitli illere pazarlanıyor.

Türkiye iç piyasasında Şekerpare ve Abrigoz cinsi Kağızman kayısısına oluşan yoğun ilgi nedeniyle Rusya’ya yapılan ihracat bir süreliğine durduruldu. Olgunlaşan kayısılar raflardaki yerini alırken, bazı kayısılar da kurutulmak için işlem görmeye başladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu ve Kars Ziraat Odası Adem Ertaş, “Kars’ın ve ülkemizin ekonomisine değer katacak Kağızman kayısısı tarladan toplanarak sofralarımızdaki yerini almaya hazırlanıyor. Hem iriliği hem de lezzetiyle Kağızman’a özgü yetiştirilen kayısı, diğer kayısılardan ve bir yumurta boyutundan daha da iridir. Geçmişte Rusya’ya ihraç edilen sofralık Abrigoz cinsi Kağızman kayısı, şuan Türkiye iç piyasasına yetmediği için ihracat yapılmıyor. Tüketici bilinçlendi, Kağızman kayısısına karşı talep arttı. Kağızman kayısısına Aroması ve lezzeti çok yüksek, sulu, çok tatlı bir ürün.” dedi.

Kağızman kayısısının coğrafi işaret almaması için çalışmaların başladığını da anımsatan Ertaş, “İnşallah üreticimiz Coğrafi İşaret Tescili ve bunun tanınmasıyla birlikte talebin yoğunluğu oluşacak. Bu talebi karşılamak için de Kağızmanlı üreticilerimiz kayısının ekimine devam edecekler. Coğrafi İşaret Tescili ile birlikte kayısımızı Kağızman’a ve Kars’a kazandıracağız. Yok olmaktan kurtaracağız.” ifadesini kullandı.

Ertaş, olgunlaşan kayısıların toplanmaya başladığını da kaydederek, “Hızlı bir şekilde ülkenin değişik illerine gönderilerek, marketlerde raflardaki yerlerini almaya başladı. Kağızman kayısısı tüketici ile buluştu. Bu yıl hasadımız kısmen iyiydi, bazı yerlerde don oldu. Çiçeklenme döneminde yaşanan don olayı nedeniyle yüzde 40-50’lik bir kayıp olduğunu düşünüyoruz. Üreticilerimizin mağdur olmaması için TARSİM Sigortalarından vazgeçmemeleri gerekiyor. Üreticilerimiz TARSİM Sigortasıyla ürünlerini garanti altına alarak kendi zararlarını karşılayabilirler.” şeklinde konuştu.

Kağızmanlı kayısı yetiştiricilerinden Ebubekir Arat ise, kayısının raf ömrünün az olduğunu, kayısıların toplandıktan bir süre sonra satışı yapamadıkları zaman ellerinde kaldıklarını ifade ederek, “İlçemizde Kağızman kayısısı gibi birçok raf ömrü az olan ürünlerimiz var. İlçemizde soğuk hava depomuz olmadığı için bazı üreticiler ürünlerini satamadığı zaman zarar ediyor. Gerek yetkililerden gerekse işadamlarından ilçemize soğuk hava deposu yapılmasını ve üreticilere destekte bulunmasını istiyoruz.” diye konuştu.

kayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(1).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(2).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(3).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(4).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(5).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(6).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(7).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(8).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(9).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(10).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(11).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(12).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(19).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(13).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(14).jpgkayisinin-lezzeti-rusya’da-degil-turkiye’de-kaliyor!-(15).jpg

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum