SERHAT TV CANLI İZLE

Yapay tatlandırıcılar ne kadar sağlıklı

  • Haber Saati : 20 Haziran 2010, Pazar 13:49:09 - 9 Yıl önce eklendi. Okunma : 597
Bazı şekersiz tatlandırıcılar basit karbonhidratlar içeriyor.

    Bazı şekersiz tatlandırıcılar basit karbonhidratlar içeriyor. Bunlar da şeker gibi kandaki glikoz oranını yükseltebiliyor. Ayrıca, bazı tatlandırıcıların yan etkileri de bulunuyor. Peki, hangi tatlandırıcılardan ne kadar kullanmanız gerektiğini nasıl bilebilirsiniz?

    Reader\'s Digest dergisinde yer alan habere göre, işte en çok kullanılan 4 tatlandırıcının özellikleri, yan etkileri:

    Sorbitol ve xylitol gibi tatlandırıcılar vücut tarafından yavaş yavaş sindiriliyor. Bu nedenle, bu tatlandırıcıların şeker hastaları için daha güvenli olduğu belirtiliyor. Doğal bitki ve meyve liflerinden yapılan tatlandırıcılar, biraz nişasta ile kan glikozu üzerinde çok az etkiye sahip karbonhidrat içeriyor. Çay şekerinin bir çay kaşığı 15 kalori içerirken, aynı ölçüdeki xylitol ise 10 kalori içeriyor. Sorbitol ve xylitolun sindirim bozukluğuna yol açan müshil etkisine sahip. Bu özellikle İrritabl Barsak Sendromu veya diğer mide-bağırsak problemi olan kişiler için sorun oluşturuyor. Şekersiz sakızda, nanede ve öksürük şuruplarında bulunan sorbitol, sindirim sistemindeki sorunların suçlusu olarak görülüyor.

    Doğada bulunmayan yapay tatlandırıcı olan aspartam, laboratuarda üretiliyor. Diyet kolada bulunan aspartam tahıldan, sıcak kakaoya, donmuş yiyeceklerden jelatine, nescafeden yoğurta ve ilaçlara kadar 6 binin üzerinde yiyecek ve içecekte bulunuyor. Aspartam şekerden 200 kat daha tatlıdır. Fakat kalorisi yoktur. Fenilalanin içeren aspartam, çok nadir görülen Fenilketonüri (PKU) hastaları için güvenilir değildir.

    Splenda ismiyle bilinen \"Sucralose\" şekerden yapılan bir tatlandırıcıdır. Sıfır kalori içeren yapay tatlandırıcı olan sucralose, binlerce ürünün içinde bulunuyor. Sıcaklığa karşı yüksek tolerans değeri nedeniyle hamur işlerinde şekerin yerine kullanılabilir. Şeker hastalarının da kullanmasında bir sakınca yoktur. Ancak çok fazla yememelisiniz. Suclarose maddesinin de sindirim bozukluklarına yol açtığı biliniyor.

    İçeceğinizde ya da hamur işi tatlınıza biraz tatlandırıcı eklemek isterseniz, yapay tatlandırıcıların içerdiği kalorilere ve geçici yan etkilerine de katlanmalısınız. Tatlandırıcıları makul ölçülerde tüketin ve daha çok meyve ve sebzelerde bulunan doğal şekeri tercih edin.



Kars Haber






Etiketler :  

Diğer Yeni Haberler
Diğer Yeni Haber Başlıkları
'Aliye Fıstık' Karakolluk Oldu... Gündem
İl Koordinasyon Kurul Toplantısı Yapıldı... Gündem
Karslı Sporcu Dünya ve Avrupa ikincisi oldu... Gündem
Başkan Çalkın'dan Lojistik Merkezi Açıkl... Gündem
Kırmızı Et Alırken Dikkat... Gündem
Köy Yolları İçin 40 Milyon TL Hazır... Gündem
Kars'ta Huzur Uygulaması Yapıldı... Gündem
Kağızman'da 9 Tesisin Temeli Atıldı... Gündem
Bu Kadim Kentin İnsanları Evet Diyecek... Gündem
Müjdeler Peş Peşe Geliyor... Gündem
Kars'a 231 Milyon Lira Yatırım Geliyor... Gündem
Kağızman'da terör operasyonu... Gündem
Çiftçilere Yeni Bir Destek Daha... Gündem
Digorlu Tırmanışçılar Madalyayla Döndü... Gündem
Ülkücü tavır hayır... Gündem
KAKÜV'ün Satranç Başarısı Sürüyor... Gündem
  • SİYASET
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SERHAT TV BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol


Copyright © 2011-2017 Tüm hakları saklıdır. SerhatTV.Com.Tr
İletişim : 0474 223 7039 Reklam : 0541 861 38 41 E-Mail : info@serhattv.com.tr
Yazılım & Tasarım : Aladağ Bilişim