Organ bağışı hayat kurtarır

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle açıklama yaparak vatandaşları organ bağışı yapması konusunda uyaran Kars Harakani Devlet Hastanesi Organ ve Doku Bağış Koordinatörü Damla Gökdeniz, Pandemi salgını nedeniyle bu yıl Organ ve Doku bağışında düşüş yaşandığını ifade etti.

Organ bağışı hayat kurtarır
05 Kasım 2020 - 09:04


Koordinatör Gökdeniz; "Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri "Organ ve Doku Bağışı Haftası" olarak kutlanıp organ bağışının anlam ve önemi anlatılmaktadır. Tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de büyük bir sağlık sorunudur. Yurdumuzun her yerinde organları işlevini yitirmiş, makinelere bağlı olarak hayatlarını sürdüren çok sayıda hasta vardır. Her yaştan binlerce hasta, organ nakli için sıra beklemektedir dedi."

Gökdeniz; Organ nakli, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek organın nakledilmesi işlemidir. Türkiye organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. Karşılaştığımız en önemli sorun kadavra bağış oranındaki yetersizliktir. Organ bağışı, kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının organ ve doku nakli bekleyen hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir. 18 Yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir. Organ bağışı yapmak isteyen vatandaşlar, il sağlık müdürlükleri, hastaneler, organ nakli yapan merkezler, aile hekimliklerine başvurabilir, detaylı bilgi alabilirler. Bağışta bulunmak isteyen kişiler, belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalayarak organ bağışı kartına sahip olurlar.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır.

İlimize bakacak olursak son yıllarda organ bağışçı sayımız artış gösterirken bu yıl pandemi sebebiyle bağışçı sayımız oldukça az. Kars’ta karşılaştığımız en büyük sorun kadavra bağışçımızın yok denecek kadar az olması insanların bu konuda çekimser davranması. Kars halkını organ bağışçısı olmaları konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu hayatta herkes ölümlüdür, öldükten sonra insan bedeni toprak olmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Durum böyle iken organ nakli bekleyen hastalara organlarımızı bağışlayarak onları hayata döndürmemiz çok güzel bir davranıştır.

Gökdeniz; “Her insan organ bağışı konusunda duyarlı olmalıdır. Evet, ölüm insanlara acı verir. Ancak herhangi bir yakınımızın ölümü, başka bir hastaya organ bağışı yapmanın önüne geçmemeli. Organ bağışında bulunarak aslında bir anlamda sevdiğimiz kişinin bir parçasını yaşatmış oluruz. Unutmamak gerekir ki, her bağış yeni bir hayat ve filizlenen bir candır ifadelerini kullandı.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum